Inhuldiging nieuw kunstwerk Guy Woueté in Borgerhout

De nieuwe sculptuur De pied à pied (2024) van Guy Woueté werd op woensdag 11 december feestelijk ingehuldigd aan het groenperk op de kruising van de Spillemansstraat en de Herman van Den Reeckstraat in Borgerhout. De kunstenaar maakte dit beeld in opdracht van Kunst in de Stad, een werking van het Middelheimmuseum. Het kunstwerk, nauw verbonden met het district, is één van zes publieke kunstopdrachten van ‘Voorbij het centrum’, dat nieuwe permanente kunstwerken in de perifere Antwerpse districten voorziet.

Over het kunstwerk

Voor Borgerhout maakte Guy Woueté het kunstwerk De pied à pied (2024). Midden in het gras staan twee uitvergrote voeten naast elkaar. Het lijkt alsof het de restanten zijn van een reusachtig standbeeld dat hier misschien ooit stond, van een Romeinse keizer of een mythologische figuur. De stevig gelaarsde rechtervoet drukt autoriteit uit, veiligheid en kracht maar roept ook geweld en gevaar op. De linkervoet is vrij, naakt en kwetsbaar.

De bronzen sculpturen nodigen uit tot reflectie over het evenwicht tussen macht en onmacht, onderdrukking en weerbaarheid. Ze herinneren aan de enorme verantwoordelijkheid van machthebbers en aan het belang van verdraagzaam samenleven. Het kunstwerk, waarmee de kunstenaar ook een kritische blik op de koloniale geschiedenis wil werpen, spoort ons aan om te blijven inzetten voor het collectieve welzijn en om sociale onrechtvaardigheid nooit te accepteren.

Nabilla Ait Daoud, schepen voor cultuur: "Kunst in de publieke ruimte maakt van heel Antwerpen een podium – niet alleen op de Grote Markt of in het hart van de stad, maar in elke straat, wijk en op elk plein. Het brengt schoonheid, dialoog en verbeelding tot leven: met de sculptuur van Guy Woueté – een gelaarsde schoen en een naakte voet – planten we een krachtig en tegelijk fragiel baken van contrast en verbondenheid in Borgerhout.”

Over de kunstenaar

Guy Woueté (1980, Douala, Kameroen) woont en werkt in Antwerpen en Douala. Woueté studeerde beeldhouwkunst en schilderkunst in Douala en was resident bij de Rijksakademie Amsterdam (2009-2010). Hij studeerde aan de Université Paris 8 Vincennes-Saint-Denis (2014) en de École de Recherche Graphique in Brussel (2016). Sinds 2023 is Woueté verbonden aan kunstencentrum NW (Aalst) waar hij in de zomer van 2024 een solotentoonstelling had. ​

Voorbij het centrum

Het nieuwe kunstwerk kadert in het meerjarige project ‘Voorbij het centrum’ van Kunst in de Stad, de werking van het Middelheimmuseum die zorg draagt voor kunst in de openbare ruimte in Antwerpen, en wordt gerealiseerd met de steun van de Vlaamse Gemeenschap.

Begin dit jaar gaf Kunst in de Stad de opdracht aan zes hedendaagse kunstenaars om een nieuw kunstwerk te maken, lokaal verankerd met het district waar het zal worden geplaatst. De pied à pied (2024) is één van de zes sculpturen die werd gerealiseerd. De andere kunsterken, in andere districten, worden ingehuldigd in de loop van 2024 en in het voorjaar van 2025.

Mariam El Osri, districtsburgemeester: "Kunst in de openbare ruimte brengt niet alleen schoonheid, maar creëert ook plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en verbinden. Met het werk van Guy Wouété zetten we Borgerhout weer een stap dichter bij een warm, creatief district.”

Foto's van het kunstwerk De pied à pied (2024) van Guy Woueté zijn beschikbaar voor de pers in de mediagalerij 

Vorige inhuldiging 'Voorbij het centrum':

Headerbeeld: Guy Woueté, De pied à pied (2024). Courtesy of the artist and Antwerp Public Art Collection. Foto: Tom Cornille

Laura Kerstens

Perscommunicatie cultuur, stad Antwerpen

Samuel Saelemakers

Curator collectie Kunst in de Stad

Sara Weyns

Directeur Middelheimmuseum, stad Antwerpen

 

 

 

 

Over Middelheimmuseum

Het Middelheimmuseum is een unieke plek waar het verrassende samenspel tussen kunst en natuur voor bijzondere ervaringen zorgt. Het openluchtmuseum toont moderne en hedendaagse kunst in een groene parkomgeving. Stukken van onder meer Auguste Rodin, Henry Moore, Rik Wouters, Isa Genzken, Chris Burden, Ana Mendieta, Jean Katambayi, Barbara Hepworth, Bruce Nauman, Germaine Richier, Pascale Marthine Tayou… geven een uniek overzicht van meer dan honderd jaar beeldende kunst.

Jaarlijks nodigt het museum gerenommeerde of beloftevolle kunstenaars uit. Los van de 'white cube' van een museumzaal gaan zij in interactie met de eindeloze mogelijkheden van de parkruimte en de bestaande collectie. Dit stimuleert hen tot nieuw werk op maat van het Middelheimmuseum. Het museum werkte al samen met o.m. Berlinde De Bruyckere, Kapwani Kiwanga, Camille Henrot, Ulla von Brandenburg, Jeremy Deller, Sammy Baloji, Michel Francois, … 

Met jaarlijks ongeveer 400.000 bezoekers is het gratis toegankelijke Middelheimmuseum een laagdrempelige toegangspoort tot moderne en hedendaagse beeldende kunst, voor jong en oud, van natuurliefhebber tot expert, kortom iedereen die wil leren over, zich wil laten inspireren door, of gewoonweg wil genieten van beeldhouwkunst in een prachtig museumpark. Cultuur en recreatie zijn er optimaal samengebracht.

Het Middelheimmuseum in beeld:
http://bit.ly/1Q49oMP

Onder de noemer Kunst in de Stad wordt vanuit het Middelheimmuseum de stedelijke publieke kunstcollectie beheerd, uitgebreid en onderzocht.

Daarnaast worden er vanuit Kunst in de Stad ook tijdelijke kunstprojecten in de stad opgezet en wordt er onderzoek verricht naar de geschiedenis en maatschappelijke betekenis van kunst in de openbare ruimte in Antwerpen en daarbuiten. Kunst in de Stad verleent ook advies aan andere stedelijke diensten en publieke opdrachtgevers over nieuwe kunstcreaties.

Met de steun van: Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse Overheid

Neem contact op met

Middelheimlaan 61 2020 Antwerpen

+32 (0)3 288 33 60

middelheimmuseum@antwerpen.be

www.middelheimmuseum.be