Ria Pacquée invites

Ria Pacquée invites

Zomerse performances in het Middelheimmuseum

In het kader van haar tentoonstelling They are looking at us, we are looking at them in het Middelheimmuseum nodigt Ria Pacquée gasten uit voor een zomers performanceprogramma. Het gaat om Joëlle Tuerlinckx, Suchan Kinoshita, Tsubasa Hori, Lilibeth Cuenca Rasmussen en Minja Gu. In hun kunstenaarspraktijken zoeken ze allen naar verbindingen, terwijl ze elk eigenzinnig en hyperpersoonlijk, en dus heel verschillend te werk gaan. Ria Pacquée geeft haar gasten dan ook de vrije hand voor de ontwikkeling van hun performance, de keuze van de plek in het Middelheimmuseum en de duur.

"Deze eigenzinnige performances onderlijnen het atypische DNA van creatieve stad Antwerpen, waardoor we net dat tikje anders zijn dan andere steden. We zijn erg trots dat we zulke grote namen in de performancekunst mogen verwelkomen in het Middelheimmuseum."
​- Nabilla Ait Daoud, schepen voor cultuur stad Antwerpen

 

 


Elke zondag tijdens de duur van de tentoonstelling (25.05-22.09.2018)
​Om 10.00 uur, aan het binnenplein

JOËLLE TUERLINCKX (B, 1958)

Le Tag/200m, 2017 (Deadline Middelheim 2019)

Op vraag van Ria Pacquée heractiveert Joëlle Tuerlinckx Le Tag/200m , het werk dat zij realiseerde voor Skulptur Projekte Münster 2017. De witgekalkte rechte lijn van 200 meter wordt wekelijks als een rituele actie opnieuw door een museummedewerker getrokken (zie artist statement in bijlage). De lijn is lang: de hele 200 meter bewust wandelen activeert het lichaam van de toeschouwer zoals een performancekunstenaar dat tijdens een actie doet. De lijn verbindt en verdeelt, maakt lengte en oppervlakte van het perceel zichtbaar en voelbaar, en laat ons anders kijken naar de sculpturen die in de buurt staan. (Grens)lijnen zijn niet alleen basisprincipes in de beeldende kunst, maar behoren ook tot de basiswoordenschat van de publieke ruimte waar ze het menselijk gedrag aansturen, denk maar aan lijnen op sportvelden of wegmarkeringen.

 


Elke zondag in juli en augustus
​Om 14.00 uur, vertrek aan het kasteel

Ria Pacquée nodigt vier vrouwelijke kunstenaars uit, die door hun herkomst, parcours en/of werk de ontmoeting tussen Oost en West belichamen: ze zijn geboren in het Oosten, maar hebben een duidelijke band met het Westen. Voor Pacquée is het omgekeerde waar: Antwerpen is haar thuis, maar haar reizen brengen haar vaak en lang naar het Oosten.


​7.07.19      
SUCHAN KINOSHITA (JP, 1960)

Platzhalter, 2019

Kinoshita combineert het procesmatige van theater en muziek vaak met het meer statische karakter van beeldende kunst. Voor deze performance vertrekt ze van de idee van de Platzhalter. De verschillende fases in het maakproces van een kunstwerk hebben voor haar evenzeer artistieke potentie: het zijn ‘plaatshouders’ voor allerlei mogelijke verhalen.


​14.07.19    
​RIA PACQUÉE ​ (B, 1954)


​21.07.19    
TSUBASA HORI (JP, 1976) 

Kaze Yomi  風読み , 2019

Hori bespeelt al jarenlang de traditionele Japanse Taiko drums. Haar muziekperformances zijn door de grote instrumenten erg fysiek en improvisatie speelt een grote rol. Nu treedt ze voor de eerste keer op in open lucht: haar muziek zoekt een unieke verbinding tussen de mens en de natuur.  


​28.07.19
​RIA PACQUÉE


​4.08.19
​LILIBETH CUENCA RASMUSSEN (PH, 1970)

Dragon Doll, 2019

Met zelf gecreëerde muziek en kostuums trekt Rasmussen ons mee in een nieuwe performance waarin ze menselijke relaties bevraagt binnen het grote systeem dat we samenleving noemen.  Dragon Doll past in een reeks werken rond nationale identiteit, een thema dat vaak een grote rol speelt in het werk van de Deens-Filipijnse kunstenaar.


​11.08.19
​RIA PACQUÉE


​18.08.19
​MINJA GU (KOR, 1977)

Untitled, 2019

Gu maakt werken die heel dicht bij het leven van alledag aansluiten, zoals bijv. de consumptie van voeding. Haar oeuvre ontstaat vaak vanuit een residentie in een andere stad en voor deze performance verblijft ze dan ook tijdelijk in Antwerpen. In dit nieuwe werk duikt zij op als een performer die vanuit haar fascinatie voor voedsel niet enkel de idee van culturele grenzen overstijgt, maar ook de interactie opzoekt met het publiek.


​25.08.19    
​RIA PACQUÉE

 


Performanceprogramma i.h.k.v. de tentoonstelling Ria Pacquée. They are looking at us, we are looking at them (25.05-22.09.2019)

 

Korte_bios.pdf 107 KB JoelleTuerlinckx_ArtistStatement_NL.pdf 3 MB

 

Praktisch

Duur van de performances: variabel
​Prijs: gratis

Middelheimmuseum
​Middelheimlaan 61
​2020 Antwerpen

 

Over Middelheimmuseum

Het Middelheimmuseum is een unieke plek waar het verrassende samenspel tussen kunst en natuur voor bijzondere ervaringen zorgt. Het openluchtmuseum toont moderne en hedendaagse kunst in een groene parkomgeving. Stukken van onder meer Auguste Rodin, Henry Moore, Rik Wouters, Isa Genzken, Chris Burden, Ana Mendieta, Jean Katambayi, Barbara Hepworth, Bruce Nauman, Germaine Richier, Pascale Marthine Tayou… geven een uniek overzicht van meer dan honderd jaar beeldende kunst.

Jaarlijks nodigt het museum gerenommeerde of beloftevolle kunstenaars uit. Los van de 'white cube' van een museumzaal gaan zij in interactie met de eindeloze mogelijkheden van de parkruimte en de bestaande collectie. Dit stimuleert hen tot nieuw werk op maat van het Middelheimmuseum. Het museum werkte al samen met o.m. Berlinde De Bruyckere, Kapwani Kiwanga, Camille Henrot, Ulla von Brandenburg, Jeremy Deller, Sammy Baloji, Michel Francois, … 

Met jaarlijks ongeveer 400.000 bezoekers is het gratis toegankelijke Middelheimmuseum een laagdrempelige toegangspoort tot moderne en hedendaagse beeldende kunst, voor jong en oud, van natuurliefhebber tot expert, kortom iedereen die wil leren over, zich wil laten inspireren door, of gewoonweg wil genieten van beeldhouwkunst in een prachtig museumpark. Cultuur en recreatie zijn er optimaal samengebracht.

Het Middelheimmuseum in beeld:
http://bit.ly/1Q49oMP

Onder de noemer Kunst in de Stad wordt vanuit het Middelheimmuseum de stedelijke publieke kunstcollectie beheerd, uitgebreid en onderzocht.

Daarnaast worden er vanuit Kunst in de Stad ook tijdelijke kunstprojecten in de stad opgezet en wordt er onderzoek verricht naar de geschiedenis en maatschappelijke betekenis van kunst in de openbare ruimte in Antwerpen en daarbuiten. Kunst in de Stad verleent ook advies aan andere stedelijke diensten en publieke opdrachtgevers over nieuwe kunstcreaties.

Met de steun van: Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse Overheid

Middelheimmuseum
Middelheimlaan 61
2020 Antwerpen