Verworven voor het Middelheimmuseum

Verworven voor het Middelheimmuseum

Schenkingen, aankopen en bruiklenen

Het Middelheimmuseum zorgde in het afgelopen jaar niet alleen voor een boeiend tentoonstellingsprogramma: deze projecten krijgen ook een duurzame weerslag in een uitbreiding van de museumcollectie. Ook enkele bestaande werken komen als langdurige bruikleen naar het Middelheimmuseum.

De focus van het Middelheimmuseum ligt bij de beeldhouwkunst. Die staat al lang niet meer altijd op een sokkel, maar kan ook de gedaante aannemen van levende sculpturen (performances), installaties, sculpturaal-architecturale constructies en andere kruisbestuivingen die een nadrukkelijke ruimtelijke component hebben. Het Middelheimmuseum heeft als doel die veelzijdigheid van de beeldhouwkunst, zoals die zich op het internationale speelveld ontplooit, uit te dragen en te verzamelen voor de komende generaties.

De vaste collectie van het museum breidt dan ook jaarlijks uit. Het gaat meestal om nieuwe werken die speciaal voor het museum gecreëerd worden, maar ook bestaande werken worden verworven, als ze het collectieprofiel van het museum op een uitzonderlijke manier versterken. Verwervingen voor het Middelheimmuseum gebeuren dankzij de genereuze schenkingen door kunstenaars en estates, dankzij de steun van de vriendenvereniging de vzw Middelheim Promotors en haar structurele sponsors en dankzij de goede samenwerking die het museum kan aangaan met nationale en internationale (privé)collecties. 

"Die werkwijzen hebben allemaal een gelijke noemer, een essentieel gedeeld kenmerk: het gaat telkens om belangrijke en duurzame vormen van samenwerking. Deze verwervingen zijn het resultaat van relaties, waarin door de betrokkenen niet alleen financieel geïnvesteerd wordt, maar ook met tijd, aandacht en passie. De waarde van de werken wordt niet alleen door hun eigen artistieke waarde en hoge kwaliteit bepaald, maar ook in belangrijke mate door déze moeilijk tastbare, moeilijk meetbare investeringen. We zijn ons daar als museum, als stad, zeer bewust van." - Schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud

Een aantal werken werden reeds aan het publiek voorgesteld in de tentoonstellingen van 2018-2019, andere zullen voor het eerst te zien zijn in het museum vanaf 12 oktober 2019, bij de opening van het nieuwe collectiepaviljoen.

 

Het gaat om de volgende werken:

Adrien Tirtiaux, Heaven & Earth, 2018
​aangekocht door het Middelheimmuseum

Jan Dries, meditatieve ruimte het zelf zijn, 1974 – 2019
​schenking van het concept door Estate Jan Dries, uitvoering gefinancierd door de Middelheim Promotors

William Forsythe, Debut, 2018
William Forsythe, Backwards, 2018
William Forsythe,  Towards the Diagnostic Gaze, 2013-2018
​aangekocht door de Middelheim Promotors en geschonken aan het Middelheimmuseum

Dennis Tyfus, De Nor, 2018
​langdurige bruikleen door de kunstenaar

Dennis Tyfus, The Pogo Never Stops, 2018 
​aangekocht door de Middelheim Promotors en geschonken aan het Middelheimmuseum

Louise Lawler, Birdcalls, 1972-81
​langdurige bruikleen door The LeWitt Collection

Peter Rogiers, The Garden, 2012
​Peter Rogiers,
Silver Cakespoons, 2012
​Peter Rogiers,
Zilver Fruit, 2012
​Peter Rogiers,
The Fly, 2016
Peter Rogiers, Reclining nude, 2016
Peter Rogiers, The Tip, 2016
Peter Rogiers, Django, 2016
Peter Rogiers, Cock Talk, 2016
Peter Rogiers, Rodeo, 2016
Peter Rogiers, Bird Figure, 2016
aangekocht door het Middelheimmuseum

overzicht_verwervingen.pdf 2 MB

 

 

 

Voor het verwerven van werken voor de collectie geniet het Middelheimmuseum de steun van:

Middelheim Promotors en Ackermans & van Haaren, Argo Law, Art Secure by Vanbreda Risk & Benefits, BASF, BNP Paribas Fortis, CMB, Cordeel, Delen Private Bank, Deloitte, Deme, Grant Thornton, Havenbedrijf Antwerpen, Hubo, Hugo Ceusters, inno.com, KBC, Laurius, Leasinvest Real Estate, L.I.F.E., Mathieu Gijbels, Pamica, SipWell, Soudal.

Over Middelheimmuseum

Het Middelheimmuseum is een unieke plek waar het verrassende samenspel tussen kunst en natuur voor bijzondere ervaringen zorgt. Het openluchtmuseum toont moderne en hedendaagse kunst in een groene parkomgeving. Stukken van onder meer Auguste Rodin, Henry Moore, Rik Wouters, Isa Genzken, Chris Burden, Ana Mendieta, Jean Katambayi, Barbara Hepworth, Bruce Nauman, Germaine Richier, Pascale Marthine Tayou… geven een uniek overzicht van meer dan honderd jaar beeldende kunst.

Jaarlijks nodigt het museum gerenommeerde of beloftevolle kunstenaars uit. Los van de 'white cube' van een museumzaal gaan zij in interactie met de eindeloze mogelijkheden van de parkruimte en de bestaande collectie. Dit stimuleert hen tot nieuw werk op maat van het Middelheimmuseum. Het museum werkte al samen met o.m. Berlinde De Bruyckere, Kapwani Kiwanga, Camille Henrot, Ulla von Brandenburg, Jeremy Deller, Sammy Baloji, Michel Francois, … 

Met jaarlijks ongeveer 400.000 bezoekers is het gratis toegankelijke Middelheimmuseum een laagdrempelige toegangspoort tot moderne en hedendaagse beeldende kunst, voor jong en oud, van natuurliefhebber tot expert, kortom iedereen die wil leren over, zich wil laten inspireren door, of gewoonweg wil genieten van beeldhouwkunst in een prachtig museumpark. Cultuur en recreatie zijn er optimaal samengebracht.

Het Middelheimmuseum in beeld:
http://bit.ly/1Q49oMP

Onder de noemer Kunst in de Stad wordt vanuit het Middelheimmuseum de stedelijke publieke kunstcollectie beheerd, uitgebreid en onderzocht.

Daarnaast worden er vanuit Kunst in de Stad ook tijdelijke kunstprojecten in de stad opgezet en wordt er onderzoek verricht naar de geschiedenis en maatschappelijke betekenis van kunst in de openbare ruimte in Antwerpen en daarbuiten. Kunst in de Stad verleent ook advies aan andere stedelijke diensten en publieke opdrachtgevers over nieuwe kunstcreaties.

Met de steun van: Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse Overheid

Middelheimmuseum
Middelheimlaan 61
2020 Antwerpen