Vernieuwingen in het Middelheimmuseum zorgen voor totaal nieuwe bezoekerservaring

Vernieuwingen in het Middelheimmuseum zorgen voor totaal nieuwe bezoekerservaring

Perspreview op 23 april om 11.30 uur

Het Middelheimmuseum ziet er vandaag helemaal anders uit dan anderhalf jaar geleden. Het park onderging een grondige renovatie. De collectie kreeg een nieuwe opstelling waarin de werken thematisch in relatie worden gebracht met het landschap eromheen. Het collectiepaviljoen is opnieuw ingericht en brengt nog meer de collecties samen die de kerncollectie in het park ondersteunen. Daar hoort ook een nieuwe museumbibliotheek bij. Een museumbezoek begint voortaan aan het gloednieuwe bezoekerspaviljoen in het museumhart. Een nieuw digitaal platform biedt informatie bij de kunstwerken in het park.  

We nodigen de pers graag uit voor een rondleiding op dinsdag 23 april om 11u30 uur op het binnenplein, voor de orangerie van het Middelheimmuseum (Middelheimlaan 61, 2020 Antwerpen).  

Programma

11u15

Ontvangst op het binnenplein

11u30

Toelichting door schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud en directeur Sara Weyns

11u45-13u15

Rondleiding door het kunstpark om de vier thema’s te ontdekken, de paviljoenen te bezoeken, het nieuwe digitale platform uit te proberen en de renovatie van het park te verkennen.   

Op de wandeling zijn ook aanwezig: 

  • Veerle Meul, Tanya Bourgeois en Erik Rombaut van het Middelheimmuseum voor een woordje uitleg bij de kunstwerken, de restauraties en de nieuwe duiding  
  • Dirk Engelen van architectenbureau B-bis voor duiding bij de herinrichting van de paviljoenen 
  • Annick Van Stevens van de stedelijke groendienst voor toelichting bij de groenwerken in het kunstpark  

We voorzien een licht lunchpakket tijdens de wandeling.

Gelieve vóór 22.04 je aanwezigheid te bevestigen:

Nadia De Vree Perscommunicatie Cultuur, Stad Antwerpen

Beeld: Rik Wouters, La vierge folle (Het zotte geweld), 1912 (detail) – Foto: Tom Cornille

 

 

Over Middelheimmuseum

Het Middelheimmuseum is een unieke plek waar het verrassende samenspel tussen kunst en natuur voor bijzondere ervaringen zorgt. Het openluchtmuseum toont moderne en hedendaagse kunst in een groene parkomgeving. Stukken van onder meer Auguste Rodin, Henry Moore, Rik Wouters, Isa Genzken, Chris Burden, Ana Mendieta, Jean Katambayi, Barbara Hepworth, Bruce Nauman, Germaine Richier, Pascale Marthine Tayou… geven een uniek overzicht van meer dan honderd jaar beeldende kunst.

Jaarlijks nodigt het museum gerenommeerde of beloftevolle kunstenaars uit. Los van de 'white cube' van een museumzaal gaan zij in interactie met de eindeloze mogelijkheden van de parkruimte en de bestaande collectie. Dit stimuleert hen tot nieuw werk op maat van het Middelheimmuseum. Het museum werkte al samen met o.m. Berlinde De Bruyckere, Kapwani Kiwanga, Camille Henrot, Ulla von Brandenburg, Jeremy Deller, Sammy Baloji, Michel Francois, … 

Met jaarlijks ongeveer 400.000 bezoekers is het gratis toegankelijke Middelheimmuseum een laagdrempelige toegangspoort tot moderne en hedendaagse beeldende kunst, voor jong en oud, van natuurliefhebber tot expert, kortom iedereen die wil leren over, zich wil laten inspireren door, of gewoonweg wil genieten van beeldhouwkunst in een prachtig museumpark. Cultuur en recreatie zijn er optimaal samengebracht.

Het Middelheimmuseum in beeld:
http://bit.ly/1Q49oMP

Onder de noemer Kunst in de Stad wordt vanuit het Middelheimmuseum de stedelijke publieke kunstcollectie beheerd, uitgebreid en onderzocht.

Daarnaast worden er vanuit Kunst in de Stad ook tijdelijke kunstprojecten in de stad opgezet en wordt er onderzoek verricht naar de geschiedenis en maatschappelijke betekenis van kunst in de openbare ruimte in Antwerpen en daarbuiten. Kunst in de Stad verleent ook advies aan andere stedelijke diensten en publieke opdrachtgevers over nieuwe kunstcreaties.

Met de steun van: Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse Overheid

Middelheimmuseum
Middelheimlaan 61
2020 Antwerpen