The holes will be filled again

The holes will be filled again

Young Artist Fund brengt drie veelbelovende kunstenaars samen in het Middelheimmuseum

Het Middelheimmuseum, Middelheim Promotors en Delen Private Bank presenteren het Young Artist Fund, een gerichte uitnodiging aan drie jonge kunstenaars om nieuwe site-responsieve creaties te maken in het Middelheimmuseum. Een commissie selecteerde Maika Garnica, Mostafa Saifi Rahmouni en mountaincutters. Vanaf 18 september stellen de drie jonge kunstenaars hun nieuwe kunstwerken voor in de groepstentoonstelling ‘The holes will be filled again’. In het formele landschap van Hortiflora benaderen ze het medium sculptuur op een persoonlijke, hedendaagse manier.

“Ik ben zeer verheugd dat we als stad de handen in elkaar kunnen slaan met onze Antwerpse ondernemers voor deze public-private partnership in de kunsten, voor deze eigentijdse, frisse vorm van mecenaat. Want wat is modern mecenaat anders dan ‘the backing of otherwise impossible ideas’? Met het Young Artist Fund geven we kunstenaars de ruimte, de vrijheid en de mogelijkheid om hun creaties, hun dromen, hun projecten waar te maken en te tonen aan het publiek.”
​– Nabilla Ait Daoud, schepen voor cultuur stad Antwerpen

 

YOUNG ARTIST FUND, opvolger van de YOUNG ARTIST PRIZE

In 2015 namen de Middelheim Promotors vzw en Delen Private Bank, in samenwerking met het team van het Middelheimmuseum, het initiatief voor een nieuwe kunstprijs: de Young Artist Prize. Hiermee hoopten ze een hiaat te helpen opvullen waarmee kersverse kunstenaars worden geconfronteerd. Na afstuderen zijn er weinig platformen waar ze hun kunst kunnen ontwikkelen, maken en/of tonen. In een open oproep nodigde de Young Artist Prize jonge (onder de 30 jaar) afgestudeerde kunstenaars uit Belgische kunsthogescholen uit om een projectvoorstel in te dienen. Er kwamen twee edities, met telkens een 75-tal inzendingen. Daaruit werden Amber Vanluffelen (2015) en Isabel Fredeus (2018) gehonoreerd als publiekswinnaar.

Na een corona-stilstand was er plots de mogelijkheid om in dit project een volgende stap te zetten. Het corona relance-fonds van de stad Antwerpen zorgde voor een bijkomende subsidie. Zo kwamen meer middelen vrij om jonge kunstenaars broodnodige ondersteuning te bieden. De Young Artist Prize evolueerde tot het Young Artist Fund. Met dezelfde basisintenties: enkele talentvolle kunstenaars krijgen aan het begin van hun professionele traject een eigen productiebudget en professionele ondersteuning van het museumteam om een nieuw, site-responsief werk te ontwikkelen. De kunstenaars moeten jonger zijn dan 40 jaar en wonen of werken in België. Nieuw is dat het budget per kunstenaar werd verhoogd en de open oproep werd vervangen door een gerichte artistieke selectie en uitnodiging. De idee van een competitie tussen kunstenaars is daardoor omgezet in meer ondersteuning. ​ ​ ​


​Drie kunstenaars presenteren nieuw werk in openlucht

Maika Garnica, Mostafa Saifi Rahmouni en mountaincutters werden geselecteerd door een commissie samengesteld uit experts uit het kunstenveld en de artistieke staf van het Middelheimmuseum. Naast leden van de organiserende partners (Middelheim Promotors, Middelheimmuseum en Delen Private Bank) bestond het selecterende team uit: Sofia Dati (curator Beursschouwburg), Louise Osieka (directeur C-Mine) en Johan Muyle (kunstenaar en docent La Cambre Brussel), voorgezeten door Filips De Ferm. De commissie maakte uit een longlist van een 25-tal namen een unanieme selectie van deze drie kunstenaars.

De drie kunstenaars werden uitgenodigd om een nieuw werk te maken voor het Middelheimmuseum. Ze kregen daarvoor elk een honorarium en een productiebudget van 15.000 euro. Dit stelde hen in staat om een professioneel project uit te werken op schaal van het museum en waar nodig externe expertise in te roepen. Om op die manier een belangrijke nieuwe stap te zetten in hun oeuvre. In een groepstentoonstelling van 18 september 2021 tot 16 januari 2022 stellen ze hun project in primeur voor aan het publiek.

Het engagement om samen met kunstenaars nieuwe werken te ontwikkelen, is kenmerkend voor de werking van het Middelheimmuseum. Dat deed het museum eerder al in grotere projecten en met kunstenaars als Chris Burden, Kader Attia, Andrea Zittel, Johan Creten, Richard Deacon, Ulla Von Brandenburg, Ria Pacquée en Jean Katambayi. Vaak is het werken in situ of in openlucht een bijzondere stap in de praktijk van een kunstenaar, met belang voor de verdere ontwikkeling van de expertise van zowel de kunstenaar als het museum.


​‘The holes will be filled again’: expo vanaf 18 september

De nieuwe creaties van Maika Garnica, Mostafa Saifi Rahmouni en mountaincutters worden vanaf 18 september gepresenteerd in het formele landschap van Hortiflora in de nieuwe groepstentoonstelling ‘The holes will be filled again’. De suggestie van materie toevoegen of weghalen, refereert aan de praktijk van beeldhouwen. De kunstenaars noemen zich heel bewust beeldhouwer, en gaan op een persoonlijke en hedendaagse manier om met het medium sculptuur. Ze staan in het leven van vandaag en werken met elkaar, met experts of ambachtslui, en met het publiek. De nieuwe creaties zijn het resultaat van een collectief proces en omarmen een veelheid aan gedachten. Er is de noodzaak om samen een verhaal te schrijven, ook met het publiek. De verschillende kunstwerken nodigen de toeschouwer uit om te observeren, te reflecteren, te fantaseren en zelfs te participeren.

De drie kunstenaars voelen zich duidelijk thuis in het Middelheimmuseum en bij elkaar. Er is een nauwe verwantschap en een resonantie tussen de werken en hun praktijk. Ze beschouwen zich als gravers. Geen golddiggers op weg naar een quick win. Ze graven veel dieper: om hun werk te maken, delven ze letterlijk en figuurlijk vele uren in verre geschiedenis (mountaincutters), in de aarde als ‘mal’ (Maika Garnica) en in representatie van macht (Mostafa Saifi Rahmouni). Ze ontginnen bekend en onbekend gebied en zoeken naar uiterst precieze aanwijzingen om de bezoeker mee op pad te nemen in hun verhaal. De uiteenlopende elementen die de kunstenaars minutieus integreren in hun werk, delen ze genereus met de toeschouwers. Zo vult de put zich vanzelf met een zee aan mogelijkheden en interpretaties. De kunstenaars willen bewust hun werk openen in plaats van het op te sluiten in een eenduidig perspectief. Hun werk vult verschillende gaten in ons geheugen. Met het spitten in de aarde creëren ze een momentum om deze projecten te bewonderen, net voor de put weer dichtgaat en het gras terug wordt ingezaaid.


Bijlage

De kunstenaars en hun werk Bijlage_DeKunstenaars.pdf - 817 KB

Praktisch

The holes will be filled again. Young Artist Fund
​Met: Maika Garnica, Mostafa Saifi Rahmouni en mountaincutters
​18.09.2021 - 16.01.2022
​Gratis toegang
​Open van dinsdag tot zondag, van 10 tot 17 uur

​Middelheimmuseum
​Middelheimlaan 61
​2020 Antwerpen
​tel. + 32 3 288 33 60
​www.middelheimmuseum.be


Nadia De Vree Perscommunicatie Cultuur, Stad Antwerpen
Rafaelle Lelievre Pers en communicatie Middelheimmuseum & Kunst in de Stad

 

Over Middelheimmuseum

Het Middelheimmuseum is een unieke plek waar het verrassende samenspel tussen kunst en natuur voor bijzondere ervaringen zorgt. Het openluchtmuseum toont moderne en hedendaagse kunst in een groene parkomgeving. Stukken van onder meer Auguste Rodin, Henry Moore, Rik Wouters, Isa Genzken, Chris Burden, Ana Mendieta, Jean Katambayi, Barbara Hepworth, Bruce Nauman, Germaine Richier, Pascale Marthine Tayou… geven een uniek overzicht van meer dan honderd jaar beeldende kunst.

Jaarlijks nodigt het museum gerenommeerde of beloftevolle kunstenaars uit. Los van de 'white cube' van een museumzaal gaan zij in interactie met de eindeloze mogelijkheden van de parkruimte en de bestaande collectie. Dit stimuleert hen tot nieuw werk op maat van het Middelheimmuseum. Het museum werkte al samen met o.m. Berlinde De Bruyckere, Kapwani Kiwanga, Camille Henrot, Ulla von Brandenburg, Jeremy Deller, Sammy Baloji, Michel Francois, … 

Met jaarlijks ongeveer 400.000 bezoekers is het gratis toegankelijke Middelheimmuseum een laagdrempelige toegangspoort tot moderne en hedendaagse beeldende kunst, voor jong en oud, van natuurliefhebber tot expert, kortom iedereen die wil leren over, zich wil laten inspireren door, of gewoonweg wil genieten van beeldhouwkunst in een prachtig museumpark. Cultuur en recreatie zijn er optimaal samengebracht.

Het Middelheimmuseum in beeld:
http://bit.ly/1Q49oMP

Onder de noemer Kunst in de Stad wordt vanuit het Middelheimmuseum de stedelijke publieke kunstcollectie beheerd, uitgebreid en onderzocht.

Daarnaast worden er vanuit Kunst in de Stad ook tijdelijke kunstprojecten in de stad opgezet en wordt er onderzoek verricht naar de geschiedenis en maatschappelijke betekenis van kunst in de openbare ruimte in Antwerpen en daarbuiten. Kunst in de Stad verleent ook advies aan andere stedelijke diensten en publieke opdrachtgevers over nieuwe kunstcreaties.

Met de steun van: Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse Overheid

Middelheimmuseum
Middelheimlaan 61
2020 Antwerpen