Stadsdichter Maarten Inghels wordt artist in residence in het Middelheimmuseum

Stadsdichter Maarten Inghels wordt artist in residence in het Middelheimmuseum

Persbericht

Woensdag 22 juni 2016 — Reeds bij zijn aanstelling liet stadsdichter Maarten Inghels verstaan dat hij een speciale band had met het Middelheimmuseum. Intussen zijn de eerste stadsgedichten er, en werd er een regel van het Lentegedicht ingezaaid in het museumpark.

Vanaf woensdag 22 juni neemt Maarten Inghels zijn intrek in het bootshuis van het Middelheimmuseum voor de verdere duur van zijn stadsdichterschap. Als dank schenkt hij een brokaatkarper aan het Middelheimmuseum.

 

Een nieuwe toekomst voor het Bootshuis

Het bootshuis - ook wel Gloriëtte genoemd - staat aan de gracht vlakbij het kasteel. Het neoklassieke paviljoen dateert net als kasteel Den Brandt uit de tweede helft van de 18e eeuw. Het is een ontwerp van Barnabé Guimard, die ook het Koningsplein en Koninklijk Park van Brussel ontwierp. De Gloriëtte diende als luxueuze buitenkamer van het kasteel. 

De vorige belangrijke restauratiewerken van het kasteel en de Gloriëtte gebeurden in 1912 onder leiding van hoofdstadsbouwmeester Emiel Van Averbeke. Sinds de opening van het museum had de Gloriëtte geen relevante functie meer. De restauratie heeft het paviljoen een nieuwe toekomst gegeven.


Maarten Inghels, artist in residence

Vanaf 22 juni start stadsdichter Maarten Inghels als artist in residence in het Middelheimmuseum en verblijft er tot het einde van zijn stadsdichterschap. In het bootshuis werkt hij (op onregelmatige tijdstippen) aan nieuwe teksten en gedichten. 

Hij schenkt het Middelheimmuseum en zijn toezichters - als dank voor zijn residentie - een brokaatkarper. Hij licht zijn motieven toe in een 'brief aan de toezichter'. De karper van de soort 'Shiro Utsuri' is twee jaar oud en meet van kop tot staartvin een halve meter. Het is een spierwitte koi waarop zwarte inktvlekken zijn gemorst. Met wat goede wil herken je op de rechterflank een tekening van een wereldkaart. Zijn of haar toekomstperspectief is rooskleurig: een koi-vis wordt gemiddeld 25 jaar oud en groeit tot 80 cm. De kwaliteit van het grachtwater is meer dan uitstekend, wees een test uit. 

Maarten Inghels doopt de brokaatkarper ‘Bannin / ‘番人’. Dat betekent ’wachter’ in het Japans. Samen zullen stadsdichter en brokaatkarper het Middelheimmuseum bewaken. De vis en de dichter; twee gezelschapsdieren voor de prijs van één. 


Met dank aan Aqua-Hobby nv (Heist op den Berg).

 

'Out of office' wegens Scheldetocht

Van 28 juni tot 8 juli 2016 wandelt de stadsdichter van bron tot monding langs de Schelde. Daarna zal hij in het bootshuis schrijven aan een reisverhaal en een bijhorend Stadsgedicht. 

Inghels zal in het Franse dorp Gouy de bron van de Schelde bezoeken, die voor de helft in handen is van de Stad Antwerpen. Vanaf dat punt volgt hij de Schelde door Frankrijk en België tot aan de monding in Antwerpen. Hij zal de waterloop controleren op onregelmatigheden en oneffenheden. Bovendien zal hij het ongerepte Scheldewater bottelen en deze flessen ‘Eau d’Anvers’ naar de Scheldestad dragen. 

In het najaar presenteert hij een Stadsgedicht en publiceert uitgeverij Demian het reisverhaal samen met uniek vormgegeven flacons vol Eau d’Anvers.

 

Contact

Je kan de werkzaamheden van de stadsdichter volgen via www.maarteninghels.be of 03/369.78. 88. E-mails kunnen gestuurd worden naar middelheimmuseum@stad.antwerpen.be; post is welkom p/a Maarten Inghels, Middelheimmuseum, Middelheimlaan 61, 2020 Antwerpen. 

 

Foto: Dries Segers
Foto: Dries Segers
Foto: Aqua-Hobby nv
Foto: Dries Segers
Foto: Dries Segers
Rafaelle Lelievre Pers en communicatie Middelheimmuseum at Stad Antwerpen