Stadsdichter Maarten Inghels wordt artist in residence in het Middelheimmuseum

Stadsdichter Maarten Inghels wordt artist in residence in het Middelheimmuseum

Persbericht

Reeds bij zijn aanstelling liet stadsdichter Maarten Inghels verstaan dat hij een speciale band had met het Middelheimmuseum. Intussen zijn de eerste stadsgedichten er, en werd er een regel van het Lentegedicht ingezaaid in het museumpark.

Vanaf woensdag 22 juni neemt Maarten Inghels zijn intrek in het bootshuis van het Middelheimmuseum voor de verdere duur van zijn stadsdichterschap. Als dank schenkt hij een brokaatkarper aan het Middelheimmuseum.

 

Een nieuwe toekomst voor het Bootshuis

Het bootshuis - ook wel Gloriëtte genoemd - staat aan de gracht vlakbij het kasteel. Het neoklassieke paviljoen dateert net als kasteel Den Brandt uit de tweede helft van de 18e eeuw. Het is een ontwerp van Barnabé Guimard, die ook het Koningsplein en Koninklijk Park van Brussel ontwierp. De Gloriëtte diende als luxueuze buitenkamer van het kasteel. 

De vorige belangrijke restauratiewerken van het kasteel en de Gloriëtte gebeurden in 1912 onder leiding van hoofdstadsbouwmeester Emiel Van Averbeke. Sinds de opening van het museum had de Gloriëtte geen relevante functie meer. De restauratie heeft het paviljoen een nieuwe toekomst gegeven.


Maarten Inghels, artist in residence

Vanaf 22 juni start stadsdichter Maarten Inghels als artist in residence in het Middelheimmuseum en verblijft er tot het einde van zijn stadsdichterschap. In het bootshuis werkt hij (op onregelmatige tijdstippen) aan nieuwe teksten en gedichten. 

Hij schenkt het Middelheimmuseum en zijn toezichters - als dank voor zijn residentie - een brokaatkarper. Hij licht zijn motieven toe in een 'brief aan de toezichter'. De karper van de soort 'Shiro Utsuri' is twee jaar oud en meet van kop tot staartvin een halve meter. Het is een spierwitte koi waarop zwarte inktvlekken zijn gemorst. Met wat goede wil herken je op de rechterflank een tekening van een wereldkaart. Zijn of haar toekomstperspectief is rooskleurig: een koi-vis wordt gemiddeld 25 jaar oud en groeit tot 80 cm. De kwaliteit van het grachtwater is meer dan uitstekend, wees een test uit. 

Maarten Inghels doopt de brokaatkarper ‘Bannin / ‘番人’. Dat betekent ’wachter’ in het Japans. Samen zullen stadsdichter en brokaatkarper het Middelheimmuseum bewaken. De vis en de dichter; twee gezelschapsdieren voor de prijs van één. 


Met dank aan Aqua-Hobby nv (Heist op den Berg).

 

'Out of office' wegens Scheldetocht

Van 28 juni tot 8 juli 2016 wandelt de stadsdichter van bron tot monding langs de Schelde. Daarna zal hij in het bootshuis schrijven aan een reisverhaal en een bijhorend Stadsgedicht. 

Inghels zal in het Franse dorp Gouy de bron van de Schelde bezoeken, die voor de helft in handen is van de Stad Antwerpen. Vanaf dat punt volgt hij de Schelde door Frankrijk en België tot aan de monding in Antwerpen. Hij zal de waterloop controleren op onregelmatigheden en oneffenheden. Bovendien zal hij het ongerepte Scheldewater bottelen en deze flessen ‘Eau d’Anvers’ naar de Scheldestad dragen. 

In het najaar presenteert hij een Stadsgedicht en publiceert uitgeverij Demian het reisverhaal samen met uniek vormgegeven flacons vol Eau d’Anvers.

 

Contact

Je kan de werkzaamheden van de stadsdichter volgen via www.maarteninghels.be of 03/369.78. 88. E-mails kunnen gestuurd worden naar m[email protected]; post is welkom p/a Maarten Inghels, Middelheimmuseum, Middelheimlaan 61, 2020 Antwerpen. 

 

Contacteer ons
Rafaelle Lelievre Pers en communicatie Middelheimmuseum, Stad Antwerpen
Rafaelle Lelievre Pers en communicatie Middelheimmuseum, Stad Antwerpen
Over Middelheimmuseum

Het Middelheimmuseum is een unieke plek waar het verrassende samenspel tussen kunst en natuur voor bijzondere ervaringen zorgt. Het openluchtmuseum toont moderne en hedendaagse kunst in een groene parkomgeving. Stukken van onder meer Auguste Rodin, Henry Moore, Rik Wouters, Isa Genzken, Chris Burden, Ana Mendieta, Jean Katambayi, Barbara Hepworth, Bruce Nauman, Germaine Richier, Pascale Marthine Tayou… geven een uniek overzicht van meer dan honderd jaar beeldende kunst.

Jaarlijks nodigt het museum gerenommeerde of beloftevolle kunstenaars uit. Los van de 'white cube' van een museumzaal gaan zij in interactie met de eindeloze mogelijkheden van de parkruimte en de bestaande collectie. Dit stimuleert hen tot nieuw werk op maat van het Middelheimmuseum. Het museum werkte al samen met o.m. Berlinde De Bruyckere, Kapwani Kiwanga, Camille Henrot, Ulla von Brandenburg, Jeremy Deller, Sammy Baloji, Michel Francois, … 

Met jaarlijks ongeveer 400.000 bezoekers is het gratis toegankelijke Middelheimmuseum een laagdrempelige toegangspoort tot moderne en hedendaagse beeldende kunst, voor jong en oud, van natuurliefhebber tot expert, kortom iedereen die wil leren over, zich wil laten inspireren door, of gewoonweg wil genieten van beeldhouwkunst in een prachtig museumpark. Cultuur en recreatie zijn er optimaal samengebracht.

Het Middelheimmuseum in beeld:
http://bit.ly/1Q49oMP

Onder de noemer Kunst in de Stad wordt vanuit het Middelheimmuseum de stedelijke publieke kunstcollectie beheerd, uitgebreid en onderzocht.

Daarnaast worden er vanuit Kunst in de Stad ook tijdelijke kunstprojecten in de stad opgezet en wordt er onderzoek verricht naar de geschiedenis en maatschappelijke betekenis van kunst in de openbare ruimte in Antwerpen en daarbuiten. Kunst in de Stad verleent ook advies aan andere stedelijke diensten en publieke opdrachtgevers over nieuwe kunstcreaties.

Met de steun van: Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse Overheid

Middelheimmuseum
Middelheimlaan 61
2020 Antwerpen