Publiek Figuur #5: Aline Bouvy in het Stadspark Antwerpen

Vandaag werd het nieuwe kunstwerk Servant, clown or enemy (2024) van Aline Bouvy ingehuldigd in het Antwerpse Stadspark. ​ De nieuwe sculptuur, in opdracht van Kunst in de Stad, is de vijfde editie van de reeks ‘Publiek Figuur’, waarin hedendaagse kunstenaars worden uitgenodigd om na te denken over kunst in de publieke ruimte. ​

Voor de vijfde editie van ‘Publiek Figuur’ vroeg Kunst aan de Stad aan Aline Bouvy (°1974) om een nieuw werk te maken. De kunstenaar verkende daarvoor de historische Antwerpse collectie van kunst in de openbare ruimte, en verdiepte zich in de verschillende manieren waarop lichamen in de publieke ruimte afgebeeld worden.

Vrouwelijk naakt in de stad

Doorgaans staat het menselijk lichaam trots, sterk of verleidelijk op een sokkel. Maar publiek met je lichaam te kijk staan kan ook schaamte of ongemak oproepen. Deze bronzen sculptuur is het resultaat van Bouvy’s artistieke bevraging van het naakte vrouwelijke lichaam in het stadsbeeld.

Servant, clown or enemy (2024) toont het lichaam van de kunstenaar, gereproduceerd via een 3D-bodyscan en vervolgens in brons gegoten. De groteske pose staat in schril contrast met de lieflijke houdingen van traditionele vrouwenbeelden. Hoewel Bouvy aansluit bij een oude traditie van het aankleden van beelden, benadrukt ze hier net de naaktheid van de figuur, meer dan deze te verhullen. Het kledingstuk is een ontwerp van Adam Halleux.

Met de titel Servant, clown or enemy (dienaar, clown of vijand) verwijst Aline Bouvy naar de verschillende rollen die kunstenaars krijgen of opnemen in hun relatie tot het publiek. De figuur op de sokkel weigert deze rollen te vervullen – of vervult ze net alle drie. Zo ontstaat een speelse invulling van publieke representatie, bevrijd van dominante normen of ideologieën over gepast ‘vrouwelijk’ gedrag.

Over de kunstenaar

In haar werk bevraagt multidisciplinair kunstenaar Aline Bouvy de maatschappelijke systemen die onze verlangens reguleren. Soms baldadig, vaak speels, altijd compromisloos. Bouvy benoemt en hekelt de invloed die instituten, gezaghebbers en andere dominante normatieve krachten hebben op het beeld dat we van onszelf (en van de ander) hebben. Het menselijke lichaam, seksualiteit en (vermeend) transgressief gedrag spelen hierin een belangrijke rol.

Aline Bouvy (°1974) woont en werkt in Brussel. Na haar studies aan het ERG (École de Recherche Graphique) in Brussel en de Jan van Eyck Academie in Maastricht nam ze deel aan talrijke residenties en (solo)tentoonstellingen in onder meer Kunstraum, Londen (2015); Künstlerhaus Bethanien, Berlijn (2019); Kunsthal Gent (2021); Kunsthal Mechelen (2024); Friche la Belle de Mai, Marseille (2024); en de Biennale de l'image possible, Luik (2024).

Over de reeks ‘Publiek Figuur’

Sinds de inhuldiging in 1869 sieren standbeelden en monumenten ter ere van bekende historische figuren het Antwerps Stadspark. Een in onbruik geraakte klassieke stenen sokkel wordt vandaag aangewend om nieuwe beelden te presenteren in de publieke ruimte.

Schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud: “Onder de noemer ‘Publiek Figuur’ nodigt Kunst in de Stad — de werking van het Middelheimmuseum die zich concentreert op kunst in de Antwerpse publieke ruimte — elk jaar een hedendaagse kunstenaar uit om na te denken over de actuele betekenis van publieke representatie. Wie of wat zetten we op een sokkel? Wie of wat beelden we uit in de stad? De nieuw geproduceerde kunstwerken zijn als een uitnodiging voor de parkbezoeker: ze verfraaien niet alleen het park, ze zetten ook aan tot reflectie en dialoog.”

Foto's van het kunstwerk Servant, clown or enemy van Aline Bouvy zijn beschikbaar voor de pers in de mediagalerij. © Tom Cornille.

Voorbije edities:

 

Voor meer informatie kan u contact opnemen:

Samuel Saelemakers

Curator Collectie Kunst in de Stad, stad Antwerpen - Middelheimmuseum

Evi Boels

Perscommunicatie cultuur, Stad Antwerpen

Headerfoto: Servant, clown or enemy van Aline Bouvy in het Stadspark Antwerpen. Middelheimmuseum. © Tom Cornille.

 

Over Middelheimmuseum

Het Middelheimmuseum is een unieke plek waar het verrassende samenspel tussen kunst en natuur voor bijzondere ervaringen zorgt. Het openluchtmuseum toont moderne en hedendaagse kunst in een groene parkomgeving. Stukken van onder meer Auguste Rodin, Henry Moore, Rik Wouters, Isa Genzken, Chris Burden, Ana Mendieta, Jean Katambayi, Barbara Hepworth, Bruce Nauman, Germaine Richier, Pascale Marthine Tayou… geven een uniek overzicht van meer dan honderd jaar beeldende kunst.

Jaarlijks nodigt het museum gerenommeerde of beloftevolle kunstenaars uit. Los van de 'white cube' van een museumzaal gaan zij in interactie met de eindeloze mogelijkheden van de parkruimte en de bestaande collectie. Dit stimuleert hen tot nieuw werk op maat van het Middelheimmuseum. Het museum werkte al samen met o.m. Berlinde De Bruyckere, Kapwani Kiwanga, Camille Henrot, Ulla von Brandenburg, Jeremy Deller, Sammy Baloji, Michel Francois, … 

Met jaarlijks ongeveer 400.000 bezoekers is het gratis toegankelijke Middelheimmuseum een laagdrempelige toegangspoort tot moderne en hedendaagse beeldende kunst, voor jong en oud, van natuurliefhebber tot expert, kortom iedereen die wil leren over, zich wil laten inspireren door, of gewoonweg wil genieten van beeldhouwkunst in een prachtig museumpark. Cultuur en recreatie zijn er optimaal samengebracht.

Het Middelheimmuseum in beeld:
http://bit.ly/1Q49oMP

Onder de noemer Kunst in de Stad wordt vanuit het Middelheimmuseum de stedelijke publieke kunstcollectie beheerd, uitgebreid en onderzocht.

Daarnaast worden er vanuit Kunst in de Stad ook tijdelijke kunstprojecten in de stad opgezet en wordt er onderzoek verricht naar de geschiedenis en maatschappelijke betekenis van kunst in de openbare ruimte in Antwerpen en daarbuiten. Kunst in de Stad verleent ook advies aan andere stedelijke diensten en publieke opdrachtgevers over nieuwe kunstcreaties.

Met de steun van: Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse Overheid

Neem contact op met

Middelheimlaan 61 2020 Antwerpen

+32 (0)3 288 33 60

middelheimmuseum@antwerpen.be

www.middelheimmuseum.be