Nieuwe onderhoudsploeg voor de collectie Kunst in de Stad

Nieuwe onderhoudsploeg voor de collectie Kunst in de Stad

De collectie Kunst in de Stad is de stedelijke verzameling kunstwerken, standbeelden en monumenten in de publieke ruimte van Antwerpen. Ze omspant vijf eeuwen en bestaat uit meer dan 250 collectiestukken die doorheen de hele stad zijn opgesteld. De werking Kunst in de Stad voorziet, vanuit het Middelheimmuseum, in het beheer, onderzoek en uitbreiding van deze collectie.

Sinds dit jaar wordt het preventief onderhoud van de collectie Kunst in de Stad uitgevoerd door het PlusTeam, een samenwerking tussen Lapis Arte en Stroom Maatwerk. Deze samenwerking combineert de conservatie-expertise en materiaal-technische kennis van Lapis Arte met het sociaal engagement en het creëren van kansen van Stroom Maatwerk. Minutieus, met passie en liefde voor het vak werken gediplomeerde restauratoren interdisciplinair samen aan het behoud van deze bijzondere collectie. Het PlusTeam is het hele jaar door twee dagen per week werkzaam in de stad.

“In Antwerpen zijn we trots op de kunst in onze publieke ruimte. Daarom investeren we in het professionele onderhoud ervan. Met het PlusTeam beschikken we over een onderhoudsteam dat uniek is in Vlaanderen. Vele andere steden en gemeenten kijken intussen naar Antwerpen als voorbeeld inzake beleid rondom kunst in de publieke ruimte.” – Nabilla Ait Daoud, schepen voor cultuur stad Antwerpen

Eerder vandaag demonstreerde het PlusTeam hun kunnen tijdens de reiniging van het kunstwerk De kinderen noemen het een olifant. Dit abstracte stenen beeld werd in 1968 gemaakt door kunstenaar Dominique Stroobant (°1947), die aan de slag ging met de monumentale deksteen van de Berchemsepoort die moest wijken tijdens de aanleg van de Ring om Antwerpen. Tijdens de demonstratie gaven medewerkers van Kunst in de Stad en het PlusTeam een woordje uitleg.

“Door de conditie van de verschillende werken nauwgezet op te volgen en door de vlotte samenwerking met de enthousiaste ploeg van Stroom, slagen we er in om het onderhoud af te stemmen op de specifieke noden van de collectie. Dit is voor ons een erg interessante en leerrijke opdracht, die ook veel voldoening geeft.” – team Lapis Arte
“Mensen laten groeien en kunst in Antwerpen laten schitteren, Stroom Maatwerk is trots op de geslaagde samenwerking met Lapis Arte en Kunst in de Stad. Van de Brabofontein tot soms minder gekende beelden, onze vijf medewerkers onderhouden ze allemaal met oog voor detail. Tegelijk versterkt deze jobervaring hun groeikansen, een win-win." – Jonny Coulon, algemeen directeur Stroom Maatwerk

Het preventief onderhoud van kunstwerken heeft als doel het voorkomen van schade of verwering op lange termijn. Door op regelmatige basis de collectie te reinigen en kleine herstellingen uit te voeren, ziet de collectie er niet alleen het hele jaar door netjes uit, maar beperken we ook de noodzaak tot ingrijpende restauraties.

Voor verdere info over het onderhoud van de collectie Kunst in de Stad of algemene vragen over onze werking kan men contact opnemen via kunstindestad@antwerpen.be.

Pers kan meer info verkrijgen bij:

Samuel Saelemakers Curator Collectie Kunst in de Stad | Curator Public Art Collection, Stad Antwerpen - Middelheimmuseum

Beeld bovenaan:
​Het PlusTeam aan het werk in Antwerpen. Fotografie: Cédric Raskin

 

Over Middelheimmuseum

Het Middelheimmuseum is een unieke plek waar het verrassende samenspel tussen kunst en natuur voor bijzondere ervaringen zorgt. Het openluchtmuseum toont moderne en hedendaagse kunst in een groene parkomgeving. Stukken van onder meer Auguste Rodin, Henry Moore, Rik Wouters, Isa Genzken, Chris Burden, Ana Mendieta, Jean Katambayi, Barbara Hepworth, Bruce Nauman, Germaine Richier, Pascale Marthine Tayou… geven een uniek overzicht van meer dan honderd jaar beeldende kunst.

Jaarlijks nodigt het museum gerenommeerde of beloftevolle kunstenaars uit. Los van de 'white cube' van een museumzaal gaan zij in interactie met de eindeloze mogelijkheden van de parkruimte en de bestaande collectie. Dit stimuleert hen tot nieuw werk op maat van het Middelheimmuseum. Het museum werkte al samen met o.m. Berlinde De Bruyckere, Kapwani Kiwanga, Camille Henrot, Ulla von Brandenburg, Jeremy Deller, Sammy Baloji, Michel Francois, … 

Met jaarlijks ongeveer 400.000 bezoekers is het gratis toegankelijke Middelheimmuseum een laagdrempelige toegangspoort tot moderne en hedendaagse beeldende kunst, voor jong en oud, van natuurliefhebber tot expert, kortom iedereen die wil leren over, zich wil laten inspireren door, of gewoonweg wil genieten van beeldhouwkunst in een prachtig museumpark. Cultuur en recreatie zijn er optimaal samengebracht.

Het Middelheimmuseum in beeld:
http://bit.ly/1Q49oMP

Onder de noemer Kunst in de Stad wordt vanuit het Middelheimmuseum de stedelijke publieke kunstcollectie beheerd, uitgebreid en onderzocht.

Daarnaast worden er vanuit Kunst in de Stad ook tijdelijke kunstprojecten in de stad opgezet en wordt er onderzoek verricht naar de geschiedenis en maatschappelijke betekenis van kunst in de openbare ruimte in Antwerpen en daarbuiten. Kunst in de Stad verleent ook advies aan andere stedelijke diensten en publieke opdrachtgevers over nieuwe kunstcreaties.

Met de steun van: Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse Overheid

Middelheimmuseum
Middelheimlaan 61
2020 Antwerpen