Montaña Verde groeit!

Montaña Verde groeit!

Groensculptuur van Recetas Urbanas op het De Coninckplein

Op het Antwerpse De Coninckplein krijgt Montaña Verde stilaan vorm. De groensculptuur maakt deel uit van Experience Traps, de tentoonstelling van het Middelheimmuseum in het kader van Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert. Het project is een samenwerking van het Middelheimmuseum, Recetas Urbanas, de Groendienst van de stad Antwerpen en de buurtbewoners. 

‘"Met dit project brengen we groen in een Antwerpse buurt die dat goed kan gebruiken. Bovendien zorgen we ook voor de sociale cohesie in de buurt doordat de buurtbewoners actief mee kunnen werken. Op deze manier brengen we het barokjaar naar de mensen en kunnen Antwerpenaren er actief aan participeren." (Caroline Bastiaens, schepen voor cultuur)


“Barok was vooral interessant voor de elite. Nu maken we barok voor iedereen” (Santiago Cirugeda)

Recetas Urbanas, met als spilfiguur de Spaanse architect Santiago Cirugeda, is een internationaal collectief met meer dan 20 jaar ervaring in de organisatie van recycleerbare bouwprojecten, met en voor de gemeenschap. Voor hun allereerste ‘groene’ sociale project herscheppen ze samen met de buurtbewoners het De Coninckplein tot een uitnodigende, gedeelde publieke ruimte.


Een bloeiende, barokke berg

Montaña Verde past binnen Experience Traps als een onderzoek naar de mogelijkheden en beperkingen van stadsverfraaiingen en naar manieren waarop de mens vandaag nog de natuur probeert te regisseren, twee thema’s die we kennen uit de barokperiode. Het ontwerp bestaat uit een daktuin van 120m² die een houten koepelstructuur overdekt. De daktuin krijgt een patroon, gebaseerd op een vloer in het Rubenshuis. Dat patroon, de oplopende voetgangersbrug naar de daktuin en delen van het De Coninckplein worden ingevuld met bomen en planten zoals we die kennen uit de barokke botanische tuin. Bij het ontwerp werd ook geluisterd naar de wensen van de buurtbewoners: een kruidentuin voor de Aziatische gemeenschap, een droge, aangename plek voor groepsactiviteiten… En zowat iedereen vroeg om groen. Veel groen.


Burgers worden bouwers

Honderden mensen werken mee aan dit collectieve bouwproject. Daaronder 130 schoolkinderen in de leeftijdscategorie 6-8 jaar en 13-17 jaar, een bijzonder diverse groep. Bij de volwassenen gaat het voorlopig vooral om mensen met een autochtone achtergrond. Santiago Cirugeda hoopt dat de diversiteit, eigen aan deze wijk, verder toeneemt: “Ik hoop dat de betrokkenheid van de buurt verder groeit, naarmate het project groeit. Dat mensen samenwerken, is net zo belangrijk als het eindresultaat.”


Montaña Verde groeit

Na veel voorbereidend werk is mei de maand van de opbouw. Elke donderdag worden de plantenbakken – die werden gemaakt in de loop van april – van het atelier naar het De Coninckplein gebracht. Telkens gevolgd door een informatieve workshop geleid door iemand van de groendienst. Daarna is het aan de deelnemers om de bakken met planten te vullen. In de loop van mei wordt ook de constructie op het De Coninckplein gebouwd. Eenmaal die is opgericht, krijgen de plantenbakken hun definitieve plaats op de constructie. Eind mei moet alles klaar zijn. Ondertussen wordt er op het plein gewerkt, gegeten, muziek gemaakt en – minstens eenmaal per week – een feestje gebouwd. Kom gerust kijken, kennismaken, helpen, genieten…


Altijd welkom op Montaña Verde!

De hele zomer lang wordt het De Coninckplein het bruisende, groene hart van activiteiten waarop iedereen van harte wordt uitgenodigd. Helpende handen, nu en straks, zijn nog steeds bijzonder welkom. Er moet bijvoorbeeld nog verder worden nagedacht over een nieuwe bestemming voor de materialen en planten eenmaal het project eind september afloopt.

Meewerken, -bouwen en –denken kan nog: stuur een mail naar sc@recetasurbanas.net  

 

Montaña Verde wordt officieel geopend op vrijdag 1 juni om 13.00 uur op het De Coninckplein. 
Het kunstwerk maakt deel uit van de tentoonstelling Experience Traps in het Middelheimmuseum. 
Feestelijke opening Experience Traps op 1, 2 en 3 juni, programma in bijlage.
www.middelheimmuseum.be

Experience Traps is een tentoonstelling in het kader van het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert.
www.antwerpenbarok2018.be 

 

 

Contacteer ons
Rafaelle Lelievre Pers en communicatie Middelheimmuseum, Stad Antwerpen
Rafaelle Lelievre Pers en communicatie Middelheimmuseum, Stad Antwerpen
Over Middelheimmuseum

Het Middelheimmuseum is een unieke plek waar het verrassende samenspel tussen kunst en natuur voor bijzondere ervaringen zorgt. Het openluchtmuseum toont moderne en hedendaagse kunst in een groene parkomgeving. Stukken van onder meer Auguste Rodin, Henry Moore, Rik Wouters, Isa Genzken, Chris Burden, Andrea Zittel, Ai Weiwei, Barbara Hepworth, Bruce Nauman, Germaine Richier, Richard Deacon… geven een uniek overzicht van meer dan honderd jaar beeldende kunst.

Jaarlijks nodigt het museum gerenommeerde of beloftevolle kunstenaars uit. Los van de 'white cube' van een museumzaal gaan zij in interactie met de eindeloze mogelijkheden van de parkruimte en de bestaande collectie. Dit stimuleert hen tot nieuw werk op maat van het Middelheimmuseum. Het museum werkte al samen met o.m. Berlinde De Bruyckere, Wim Delvoye, Yoshitomo Nara, Paul McCarthy, Chris Burden, John Körmeling, Erwin Wurm, Richard Deacon...

Met jaarlijks ongeveer 500 000 bezoekers is het gratis toegankelijke Middelheimmuseum een laagdrempelige toegangspoort tot moderne en hedendaagse beeldende kunst, voor jong en oud, van natuurliefhebber tot expert, kortom iedereen die wil leren over, zich wil laten inspireren door, of gewoonweg wil genieten van beeldhouwkunst in een prachtig museumpark. Cultuur en recreatie zijn er optimaal samengebracht.

Het Middelheimmuseum in beeld:
http://bit.ly/1Q49oMP

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen