Middelheimmuseum viert 75 jaar met een zomer vol nieuwe manieren om het kunstpark te beleven ​

Start zomer op zaterdag 17 mei

Met een groot feest op 17 mei start het Middelheimmuseum een zomer vol activiteiten om zijn 75ste verjaardag te vieren. Tot en met september nodigt het museum iedereen uit om de vernieuwde opstelling in het park te beleven. Nieuwe rondleidingen, tekenateliers met kunstenaars, audio tours en een buitenbibliotheek inspireren vertrouwde en nieuwe bezoekers om met een nieuwe blik te genieten van het kunstpark.

75 jaar Middelheimmuseum

In 2025 bestaat het Middelheimmuseum 75 jaar. Dé gelegenheid om trots de geschiedenis van het museum te vieren, én dat wat het vandaag zo bijzonder maakt: het beste van de beeldhouwkunst gecombineerd met het mooiste van de natuur. En de liefde voor het museum die bezoekers van generatie op generatie doorgeven. 

"Al 75 jaar lang brengt het Middelheimmuseum een wereld aan mensen samen. Kunstenaars en wandelaars, locals en toeristen, onderzoekers en poëtische zielen. Cultuurzoekers en rustvinders, dagtrippers en trouwe vrienden, tal van gemeenschappen en partners. Zo’n plek is vitaal in de stad, waar verschillende perspectieven samen komen. Waar ruimte is voor rust, studie en reflectie. Maar waar kunst ook gesprekken en nieuwe ideeën op gang kan brengen. In het Middelheimmuseum betekent zuurstof voor het lijf ook zuurstof voor je gedachten."
- Lien Van de Kelder, schepen voor cultuur Antwerpen

Vertrouwd en telkens nieuw

Voor zijn 75ste verjaardag bouwt het Middelheimmuseum een uitgebreid programma rond de uitzonderlijke collectie in een uitzonderlijke omgeving.

"Veel mensen moeten de nieuwe collectietentoonstelling nog ontdekken. En voor wie dat al deed zijn er weer heel wat nieuwe werken te leren kennen. Dat kan vanaf deze lente ook in een uitgebreid publieksprogramma. We lieten ons daarvoor inspireren door onze bezoekers zelf. We zien hen kijken naar kunst, maar ook schrijven, lezen en tekenen in de collectietentoonstelling. En vaak horen we dat het Middelheimmuseum voor hen ook een plek is om even los te laten, uit te blazen, de batterijen op te laden. Dat heeft ons geïnspireerd om activiteiten te ontwikkelen waarin die creatieve blik alle ruimte krijgt. Zo zijn de collectie en het park samen een vonk voor nieuwe manieren van kijken, en voor het ontstaan van weer nieuwe kunstwerken."
- Sara Weyns, directeur Middelheimmuseum

Sommige publieksfavorieten zijn deze zomer terug van lang weggeweest. Na een grondige restauratie is de grote rode spiegelende bol Yayoi (2005) van Corey McCorkle deze zomer opnieuw te zien, net als de interactieve werken Project pour un Jardin van Roman Signer en One Minute Sculpture van Erwin Wurm. De monumentale vlaggeninstallatie van Anne-Mie Van Kerckhoven kreeg een nieuwe opstelling, en in Het Huis krijgt Dabei sein ist alles (2006) van Kati Heck een nieuwe opstelling.

Het krijtkunstwerk Le Tag/200m or Deadline Middelheim 2019 (2017) van Joëlle Tuerlinckx wordt deze zomer elke week opnieuw getekend. Ook de razende skytubes van Dennis Tyfus komen deze zomer weer tot leven in The Pogo Never Stops (2018). ​ 

Maar er zijn ook prachtige nieuwe bruiklenen in de collectietentoonstelling te vinden, zoals het monumentale alfabetwerk Foor Azart – Fairground Azart (1989) van Guy Rombouts en Monica Droste, de indrukwekkende PRANK-serie van Phyllida Barlow (2022/23), Enclosure (2021) en Servant, clown or enemy (2024) van Aline Bouvy en Bambatha I (2023) van Zanele Muholi.

Makers aan zet

Het zomerprogramma staat in het teken van de verschillende manieren waarop het Middelheimmuseum nieuwe makers aanzet tot maken. Zo ontstaan er telkens nieuwe betekenissen en nieuwe relaties tussen mensen en kunst.

Het Braempaviljoen wordt een open tekenatelier. Drie kunstenaars uit de collectie Joëlle Tuerlinckx, Peter Rogiers en Paul Kindersley geven een eenmalig tekenatelier. Caro Orcaro geeft sessies queer modeltekenen. Tekenklassen en -groepen kunnen na reservatie het atelier gratis gebruiken. Bezoekers kunnen er ook altijd een kijkje nemen. Tekencollectief TUIG zorgt voor gratis schetsboekjes die uitnodigen om buiten te tekenen in het park.

Dertien literaire makers o.a. Pascale Platel, Lisette Ma Neza, Peter Verhelst, IKRAAAN en Lize Spit lieten zich inspireren door hun favoriete werk in de collectie. In een audiotour doorheen het park, gecureerd door literair curator Uschi Cop, horen bezoekers alle verhalen, gedichten en teksten en ze kunnen de makers soms ook live aan het werk zien. Voor de tijdelijke buitenbibliotheek maakte het museum een selectie uit 25.000 kunstboeken en tijdschriften. Lezers kunnen er individueel terecht, maar ook op georganiseerde SamenLeesmomenten. Dennis Tyfus organiseert het eigenzinnige poëziefestival Poets Wederom Poets in het paviljoen De Nor.

Acteurs uit het improvisatietheater leiden bezoekers dwars door feiten en fictie rond in de collectie: niet alles moet serieus genomen worden. Bijzonder interviewtalent Sarah Vandeursen maakte met I’m not suppoost to... een podcast met getuigenissen van de museumsuppoosten. Het vrouwelijke kunstenaarscollectief The Zangles ontwikkelde nieuwe hebbedingen voor de museumshop en prijst die aan tijdens performances met zin voor ironie. En voor wie liever het lijf aan het werk zet, is er elke maand een yogasessie.

Feest op 17 mei

Op 17 mei trapt het museum het zomerprogramma af. Nieuwe kunst en nieuwe makers ​ bieden nieuwe perspectieven op het park en zijn collectie. Daar hoort ook een feest bij: een ceremonieel moment om te onderstrepen dat dit een belangrijke traditie is in het Middelheimmuseum.

“Al 75 jaar lang verhouden telkens nieuwe generaties kunstenaars zich hier tot ons ons cultureel erfgoed. Soms kijken ze met een kritische blik, soms vinden ze een bron van inspiratie. Het heeft een prachtige verzameling opgeleverd, met belangrijke werken. Maar ook: telkens opnieuw zetten kunstenaars het museum aan tot leren, ontwikkelen, aanpassen. Ook daar zijn we hen dankbaar voor: dat willen we met dit feest graag luid en duidelijk zeggen. Zeker nu we – ook internationaal- zien hoe de waarde van hedendaagse kunst nog veel meer erkenning verdient. Behalve kunstenaars hebben nog veel andere groepen en individuen mee gezorgd dat het Middelheimmuseum zich kon blijven ontwikkelen. Samen vormen ze de partners, gemeenschappen en het publiek van het museum. Ook hén willen we graag bedanken, en samenbrengen om al die bijdragen te vieren. Daar zijn verjaardagsfeesten voor: vieren dat je samen een (museum-)leven maakt.” - Sara Weyns, directeur Middelheimmuseum

De hele dag lang zijn er gratis activiteiten waarin bezoekers het zomerprogramma voor het eerst kunnen verkennen: Literaire makers brengen hun tekst live bij hun favoriete werken in het kunstpark. De humoristische rondleidingen Niet serieus! gaan van start. In het Braempaviljoen vindt de eerste sessie modeltekenen plaats, en in het park zetten de mensen van TUIG de mensen over de tekendrempel. Aan Het Huis kan iedereen zich alvast opwarmen in een ochtendlijke yogasessie. The Zangles brengen twee performances om hebberig van te worden. Foodtrucks zorgen voor de honger en de dorst, live muziek voor de sfeer en ’s avonds is er een dansfeest voor iedereen.

In enkele gevallen is inschrijven vooraf aangewezen.

Voor meer informatie, het volledige programma en inschrijvingen kunnen mensen terecht op de website en in het persdossier:

Website preview
75 jaar Middelheimmuseum
In 2025 bestaat het Middelheimmuseum 75 jaar. Kom binnen en zet een stap buiten.
Middelheimmuseum

Middelheimmuseum_Persdossier.pdf

PDF 957 KB

Persuitnodiging

De pers is van harte welkom op de aftrap van het zomerseizoen in het Middelheimmuseum op zaterdag 17 mei:

  • Het volledige dagprogramma via Groot feest | Middelheimmuseum
  • Feest vanaf 19.00 uur met toespraken door:
    • Caroline Gennez, Vlaams minister van Cultuur
    • Lien Van de Kelder, Antwerpse schepen voor cultuur
    • Luc Bertrand, Voorzitter Middelheim Promotors vzw 
    • Sara Weyns, Directeur Middelheimmuseum
    • Esohe Weyden, Stadsdichter

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via:

Nadia De Vree

Perscommunicatie Cultuur, Stad Antwerpen

Een museum als geen ander 

Het Middelheimmuseum is het enige museum in Antwerpen waar iedereen altijd zomaar gratis binnen kan wandelen. Geen klassieke museumzalen hier, maar levende landschappen vol tsjilpende vogels en wisselend zonlicht. Alles beweegt op maat van de seizoenen, dat maakt élk bezoek anders. In de stilte van het park, weg van de drukte in de stad, komen bezoekers hier helemaal tot rust. Het museum prikkelt en ontprikkelt tegelijkertijd.

Oude en nieuwe architectuur komen samen met moderne en hedendaagse kunst in een eeuwenoud park. Het Middelheimmuseum heeft een van de meest bijzondere kunstcollecties. Meer dan 250 beelden staan opgesteld in het park. Ze tonen de ontwikkelingen binnen de westerse beeldhouwkunst van 1870 tot nu. Sinds vorig jaar zien mensen ze in een uitgebreide tentoonstelling over de relatie tussen mens en natuur. In vier zones van het park ontdekken ze hoe oude en nieuwe meesters nadenken over dezelfde thema’s. ​ 

(Voor de pers: we spreken over het Middelheimmuseum of het kunstpark, niet over het Middelheimpark, om verwarring te vermijden met het ziekenhuispark)

Share

Over Middelheimmuseum

Het Middelheimmuseum is een unieke plek waar het verrassende samenspel tussen kunst en natuur voor bijzondere ervaringen zorgt. Het openluchtmuseum toont moderne en hedendaagse kunst in een groene parkomgeving. Stukken van onder meer Auguste Rodin, Henry Moore, Rik Wouters, Isa Genzken, Chris Burden, Ana Mendieta, Jean Katambayi, Barbara Hepworth, Bruce Nauman, Germaine Richier, Pascale Marthine Tayou… geven een uniek overzicht van meer dan honderd jaar beeldende kunst.

Jaarlijks nodigt het museum gerenommeerde of beloftevolle kunstenaars uit. Los van de 'white cube' van een museumzaal gaan zij in interactie met de eindeloze mogelijkheden van de parkruimte en de bestaande collectie. Dit stimuleert hen tot nieuw werk op maat van het Middelheimmuseum. Het museum werkte al samen met o.m. Berlinde De Bruyckere, Kapwani Kiwanga, Camille Henrot, Ulla von Brandenburg, Jeremy Deller, Sammy Baloji, Michel Francois, … 

Met jaarlijks ongeveer 400.000 bezoekers is het gratis toegankelijke Middelheimmuseum een laagdrempelige toegangspoort tot moderne en hedendaagse beeldende kunst, voor jong en oud, van natuurliefhebber tot expert, kortom iedereen die wil leren over, zich wil laten inspireren door, of gewoonweg wil genieten van beeldhouwkunst in een prachtig museumpark. Cultuur en recreatie zijn er optimaal samengebracht.

Het Middelheimmuseum in beeld:
http://bit.ly/1Q49oMP

Onder de noemer Kunst in de Stad wordt vanuit het Middelheimmuseum de stedelijke publieke kunstcollectie beheerd, uitgebreid en onderzocht.

Daarnaast worden er vanuit Kunst in de Stad ook tijdelijke kunstprojecten in de stad opgezet en wordt er onderzoek verricht naar de geschiedenis en maatschappelijke betekenis van kunst in de openbare ruimte in Antwerpen en daarbuiten. Kunst in de Stad verleent ook advies aan andere stedelijke diensten en publieke opdrachtgevers over nieuwe kunstcreaties.

Met de steun van: Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse Overheid

Neem contact op met

Middelheimlaan 61 2020 Antwerpen

+32 (0)3 288 33 60

middelheimmuseum@antwerpen.be

www.middelheimmuseum.be