MIDDELHEIM MUSEUM YOUNG ARTISTS PRIZE

MIDDELHEIM MUSEUM YOUNG ARTISTS PRIZE

Laureaten van de wedstrijd zijn gekend

Voor de tweede maal organiseert de vriendenvereniging van het Middelheimmuseum, de Middelheim Promotors vzw, met de steun van Delen Private Bank en de Koning Boudewijnstichting, een creatiewedstrijd voor kunst in openlucht. Daarmee wenst zij jong talent te ondersteunen en de creatie van beeldend werk te bevorderen.

 

Inzendingen en selectie

Alle beeldend kunstenaars, jonger dan 30 jaar die in België wonen, mochten aan deze wedstrijd deelnemen en 54 kunstenaars stelden een nieuw werk voor.

Uit de inzendingen werd door een jury, samengesteld uit Sara Weyns (directeur Middelheimmuseum), Luc Bertrand (voorzitter Middelheim Promotors), Filips De Ferm (Delen Private Bank), Katrien Laenen (Coördinator Kunstcel Vlaamse Gemeenschap) en Adrien Tirtiaux (kunstenaar), drie laureaten gekozen die hun ontwerp zullen realiseren op verschillende plaatsen in het Middelheimmuseum. De kunstenaars gaan dit voorjaar meteen aan de slag samen met het team van het Middelheimmuseum, en de werken worden tot eind 2018 tentoongesteld.

Op 23 juni zal, tijdens een groot zomerfeest dat de Middelheim Promotors organiseren, de uiteindelijke winnaar bekendgemaakt worden en beloond met een geldprijs van € 5.000. De leden van de Vriendenvereniging kennen daarnaast een publieksprijs toe.


De drie laureaten

Isabel Fredeus, Under the Weather 
°1991, woont in Antwerpen 
Behaalde haar Masterdiploma aan Sint-Lucas te Antwerpen en heeft een atelier in Extra City

De kunstenaar maakt een sculptuur met handgeblazen stormglas:  een traditioneel instrument om menselijke activiteit af te stemmen op de weersomstandigheden. Het weer is een alomtegenwoordig gespreksonderwerp (en een steeds meer beladen thema). Maar het werk fungeert ook als een herinnering aan de natuur, aan omstandigheden die ons worden opgelegd, aan de beperkingen van ons menszijn. Zo is het werk zowel introvert als extrovert. Een prikkelend concept met een krachtig poëtisch potentieel.


Marta Galmozzi, Untitled 
°1991, woont in Antwerpen  
Studeert aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen

Marta Galmozzi benadert het thema van de menselijke figuur, alomtegenwoordig in de collectie van het Middelheimmuseum, op een eigenzinnige manier. Dat doet ze met een  speelse combinatie van 2D en 3D (foto en sculptuur), van dynamiek en stilstand en van herkenbaarheid en verwarring. Doordrongen van de beeldhouwtraditie geeft ze een heldere hedendaagse invulling aan de klassieken.  


Florian Mertens, Wingtipsection STANDS by Draake Manufactures
°1990, woont in Kalmthout
Behaalde zijn Masterdiploma aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen en is docent beeldhouwkunst aan de Gemeentelijke Academie voor Schone Kunsten Arendonk

Het werk van Florian Mertens getuigt van ambitie en verbeeldingskracht. Zijn installatie is sterk suggestief, zowel in de fictie als in de schaal die het naar voor schuift.  Het werk doet een uitspraak over het gehele museumterrein, maar behoudt ondanks die monumentaliteit duidelijk een eigen integriteit.  Het zoekt bovendien een boeiend contrast tussen industrieel en ambachtelijk. Het is een wereld die zich opent, waarin de toeschouwer kan verdwalen. 


Wie zijn de Middelheim Promotors?

De Middelheim Promotors is de vriendenvereniging die het Middelheimmuseum steunt en er toe bijdraagt dat dit unieke openluchtbeeldenpark een levendig centrum blijft voor moderne en hedendaagse beeldhouwkunst. Mede dankzij hun inzet en financiële steun kan het museum kunstwerken aankopen, tentoonstellingen organiseren en educatieve projecten uitwerken.

Wie wil meestemmen voor de publieksprijs, kan lid worden van de Middelheim Promotors. Leden worden ook uitgenodigd voor uitstappen, bezoeken aan tentoonstellingen en kunstenaarsateliers, previews, artist talks e.a. Ze kunnen een premie (een kunstwerk in beperkte oplage) aanschaffen en krijgen gratis toegang in de Antwerpse stedelijke musea.

Je kan lid worden via www.middelheimpromotors.be

 

Foto boven: Kati Heck, Dabei sein ist Alles, 2006 - Foto: Karin Borghouts

Contacteer ons
Rafaelle Lelievre Pers en communicatie Middelheimmuseum, Stad Antwerpen
Rafaelle Lelievre Pers en communicatie Middelheimmuseum, Stad Antwerpen
Over Middelheimmuseum

Het Middelheimmuseum is een unieke plek waar het verrassende samenspel tussen kunst en natuur voor bijzondere ervaringen zorgt. Het openluchtmuseum toont moderne en hedendaagse kunst in een groene parkomgeving. Stukken van onder meer Auguste Rodin, Henry Moore, Rik Wouters, Isa Genzken, Chris Burden, Andrea Zittel, Ai Weiwei, Barbara Hepworth, Bruce Nauman, Germaine Richier, Richard Deacon… geven een uniek overzicht van meer dan honderd jaar beeldende kunst.

Jaarlijks nodigt het museum gerenommeerde of beloftevolle kunstenaars uit. Los van de 'white cube' van een museumzaal gaan zij in interactie met de eindeloze mogelijkheden van de parkruimte en de bestaande collectie. Dit stimuleert hen tot nieuw werk op maat van het Middelheimmuseum. Het museum werkte al samen met o.m. Berlinde De Bruyckere, Wim Delvoye, Yoshitomo Nara, Paul McCarthy, Chris Burden, John K├Ârmeling, Erwin Wurm, Richard Deacon...

Met jaarlijks ongeveer 500 000 bezoekers is het gratis toegankelijke Middelheimmuseum een laagdrempelige toegangspoort tot moderne en hedendaagse beeldende kunst, voor jong en oud, van natuurliefhebber tot expert, kortom iedereen die wil leren over, zich wil laten inspireren door, of gewoonweg wil genieten van beeldhouwkunst in een prachtig museumpark. Cultuur en recreatie zijn er optimaal samengebracht.

Het Middelheimmuseum in beeld:
http://bit.ly/1Q49oMP

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen