Michel François – Résidence Terrestre

Heropening vanaf 1 juni t/m 16 augustus 2020

In het collectiepaviljoen (her)ontdekt de bezoeker verborgen stukken uit de verzameling van het Middelheimmuseum. Achteraan in het paviljoen is er ruimte om uitgebreid op één kunstwerk te focussen en vanuit verschillende invalshoeken te onderzoeken. Sinds de opening van het collectiepaviljoen in het najaar van 2019 is dat Résidence Terrestre, een bijzondere kunstinstallatie van Michel François (België, 1956). Na een korte presentatie in het Braempaviljoen bij de aankoop in 1997 verdween het in het museumdepot. Vandaag wordt het werk voor het eerst in 22 jaar weer getoond aan het Middelheimpubliek.

Het presenteren van Résidence Terrestre gaat veel verder dan het uitpakken. Het is her-installeren, conserveren én actualiseren, waarbij zowel museummedewerkers, restauratoren, de kunstenaar als bezoekers een rol spelen. De bezoeker kan de kunstenaar zelf aan het werk zien en aan het woord horen in een speciaal voor deze presentatie gedraaide film in de kleine projectieruimte.

 

Praktisch
1 juni – 16 augustus 2020

Middelheimmuseum
Middelheimlaan 61, 2020 Antwerpen
https://www.middelheimmuseum.be/nl/activiteit/r%C3%A9sidence-terrestre

Er zijn nieuwe maatregelen van kracht voor het bezoek aan het museum.
Alle info is terug te vinden op https://www.middelheimmuseum.be/nl/coronavirus

 

Nadia De Vree

perscoördinator Cultuur, Stad Antwerpen

Rafaelle Lelievre

Press and communications Middelheim Museum

Over Middelheimmuseum

Het Middelheimmuseum is een unieke plek waar het verrassende samenspel tussen kunst en natuur voor bijzondere ervaringen zorgt. Het openluchtmuseum toont moderne en hedendaagse kunst in een groene parkomgeving. Stukken van onder meer Auguste Rodin, Henry Moore, Rik Wouters, Isa Genzken, Chris Burden, Ana Mendieta, Jean Katambayi, Barbara Hepworth, Bruce Nauman, Germaine Richier, Pascale Marthine Tayou… geven een uniek overzicht van meer dan honderd jaar beeldende kunst.

Jaarlijks nodigt het museum gerenommeerde of beloftevolle kunstenaars uit. Los van de 'white cube' van een museumzaal gaan zij in interactie met de eindeloze mogelijkheden van de parkruimte en de bestaande collectie. Dit stimuleert hen tot nieuw werk op maat van het Middelheimmuseum. Het museum werkte al samen met o.m. Berlinde De Bruyckere, Kapwani Kiwanga, Camille Henrot, Ulla von Brandenburg, Jeremy Deller, Sammy Baloji, Michel Francois, … 

Met jaarlijks ongeveer 400.000 bezoekers is het gratis toegankelijke Middelheimmuseum een laagdrempelige toegangspoort tot moderne en hedendaagse beeldende kunst, voor jong en oud, van natuurliefhebber tot expert, kortom iedereen die wil leren over, zich wil laten inspireren door, of gewoonweg wil genieten van beeldhouwkunst in een prachtig museumpark. Cultuur en recreatie zijn er optimaal samengebracht.

Het Middelheimmuseum in beeld:
http://bit.ly/1Q49oMP

Onder de noemer Kunst in de Stad wordt vanuit het Middelheimmuseum de stedelijke publieke kunstcollectie beheerd, uitgebreid en onderzocht.

Daarnaast worden er vanuit Kunst in de Stad ook tijdelijke kunstprojecten in de stad opgezet en wordt er onderzoek verricht naar de geschiedenis en maatschappelijke betekenis van kunst in de openbare ruimte in Antwerpen en daarbuiten. Kunst in de Stad verleent ook advies aan andere stedelijke diensten en publieke opdrachtgevers over nieuwe kunstcreaties.

Met de steun van: Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse Overheid

Neem contact op met

Middelheimlaan 61 2020 Antwerpen

+32 (0)3 288 33 60

middelheimmuseum@antwerpen.be

www.middelheimmuseum.be