Het Middelheimmuseum stelt voor: de Middelheim App

Het Middelheimmuseum stelt voor: de Middelheim App

Een multimediale ontsluiting van de kunstcollectie

Ontdek de kunstcollectie van het Middelheimmuseum door middel van een applicatie die je downloadt op je eigen smartphone of tablet en die je info verschaft over 58 belangrijke werken in de collectie.

Foto’s en films over de opbouw van werken, kunstenaars aan het woord, behoud en conservatie, verhalen van Vlaamse jeugdauteurs, bekende Vlamingen over hun lievelingsbeeld, jongereninterpretaties, archiefbeelden van tijdelijke tentoonstellingen, info over de geschiedenis van het museum enzovoort. Je ontdekt het allemaal in de nieuwe Middelheim App.

Doorheen het park is nu ook gratis WIFI beschikbaar, onder meer voor het gebruik van de Middelheim App, maar ook om van het Middelheimmuseum een inspirerende werkplek of een nog leukere hang-out te maken, voor jong en oud. 

Waarom een nieuwe app?

Onlangs werd de Antwerp Museum App voorgesteld. Waar de Antwerp Museum App ontwikkeld werd om mensen toe te leiden tot de verschillende Antwerpse musea en kunstwerken in de stad, geeft de Middelheim App inhoudelijke informatie over het Middelheimmuseum en zijn collectie. Want het museum wil niet enkel verzamelen, het moet zijn collectie vervolgens ook optimaal ontsluiten.

Het publiek van het Middelheimmuseum had nood aan meer context bij kernbeelden uit de collectie. Maar in tegenstelling tot traditionele musea, heeft het openluchtmuseum geen muren waaraan verhelderende zaalteksten gehangen kunnen worden. De nieuwe Middelheim App met digitale duiding bij 58 werken uit de museumcollectie moderne en hedendaagse kunst, is het ideale instrument om aan die vraag tegemoet te komen.

De Middelheim App bevat zeer rijke en diverse informatie: opbouw van werken, kunstenaars aan het woord, behoud en conservatie, verhalen van Vlaamse jeugdauteurs, bekende Vlamingen over hun lievelingsbeeld, jongereninterpretaties, archiefbeelden van tijdelijke tentoonstellingen, info over de geschiedenis van het museum…. Veel van deze informatie wordt met deze App de eerste maal publiek gemaakt en is het resultaat van archiefonderzoek sinds 2012 (zowel in het eigen museumarchief als in externe multimedia archieven, zoals dat van de VRT). Veel van deze info werd speciaal voor deze applicatie gedigitaliseerd (i.s.m. VIAA).

 

Voor wie is de app?

De Middelheim App is interessant voor een breed en divers publiek. Zo zullen kunstkenners blij zijn met de ontsluiting van archiefbeelden: achtergrondinformatie, zoals opbouwfoto’s, beelden van tijdelijke tentoonstellingen, oude affiches en aankoopdocumenten, briefwisseling met kunstenaars en kunstenaars aan het woord. Liefhebbers worden vast geïnspireerd door bekende Vlamingen die vertellen over hun favoriete beeld. Jongeren enthousiasmeren andere jongeren met hun multimedia-interpretaties, de Woorden-Woud verhalen zullen ongetwijfeld de kinderen boeien… er is voor elk wat wils.

 

Hoe werkt de app?

Het beginscherm heeft vier keuzeknoppen:

1. BEELDEN

Onder dit menu vind je de 58 topwerken uit de kunstcollectie van het Middelheimmuseum, alfabetisch geordend op naam van het kunstwerk. Dit is de basis van de Middelheim App.

Je vindt hier:

  • Exacte info over elk werk: naam kunstenaar, titel, datum, materiaal waaruit werk vervaardigd is, aankoopinfo …
  • Info over de geschiedenis van het werk, de reden van de aankoop…
  • Info over de opstelling, de vervaardiging, … al dan niet door kunstenaar zelf
  • Reacties van bezoekers, van mensen uit het kunstveld
  • Multimedia-interpretaties van jongeren
  • Verhalen geschreven bij de beelden door Vlaamse en Nederlandse jeugdauteurs

Deze info wordt ontsloten in de vorm van:

  • Toegankelijke korte teksten
  • Foto’s
  • Video
  • Archiefdocumenten
  • Soundscapes
  • Ingelezen tekst

De gebruiker van de App kan ‘zappen’ tussen de 58 beelden. Bij elk van de 58 werken zitten ook linken naar de keuzemenu’s ‘KAART’ en ‘ROUTES’.

Deze lijst van 58 werken is ook een ideaal instrument als voorbereiding op een bezoek aan het Middelheimmuseum. De informatie zal op termijn in 4 talen worden aangeboden.


2. KAART

De gebruiker krijgt via GPS aanduidingen op de kaart van zijn eigen positie ten opzichte van de  locatie van de 58 kunstwerken die in de App zijn opgenomen. Druk op een kunstwerk om meer info te krijgen of om een route te kiezen waarin dit welbepaald beeld is opgenomen.
 

3. ROUTES

De gebruiker kan een route met een specifieke inhoudelijke of thematische insteek kiezen. De volgende routes zijn beschikbaar:

  • Middelheim

30’ / 1 km
Historiek van een museum zonder dak
 

  • 30’ - Een snelle blik 

30’ / 0,81 km
Deze 11 beelden liggen dichtbij elkaar en bieden je in 30 minuten een gevarieerd overzicht van wat het Middelheimmuseum te bieden heeft.
 

  • Radio Woordenwoud

90’ / 1,44 km
Verhalen over helden & pechvogels, voor grote & kleine kinderen. Beluister hier 8 teksten die Vlaamse jeugdauteurs schreven bij beelden uit de Middelheimcollectie.
 

  • Sculpturized!

120’ / 3,88 km
Mix your media - een herinterpretatie door jong talent. Image-sound-video, een multimediaal kunstzinnig project voor en door jongeren.
 

  • Fatal attraction

90’ / 3,80 km
Beelden op de versiertoer: artiesten & experten bij hun favorieten. Hoe zien zij het?
 

  • Artist talk

90’ / 2,15 km
Kunstenaars over hun werk
 

  • Beelden van Belgen

90’ / 2,20 km
Dit is Belgisch. Belgische kunstenaars in de collectie van het Middelheimmuseum.
 

  • Under construction

120’ / 1,16 km
Wat voorafging. Hoe zijn deze kunstwerken tot stand gekomen. Een blik achter de schermen.
 

  • Highlights

360’ / 6,89 km
Route langs de 58 topwerken uit onze collectie. Met deze route kan de bezoeker gerust zijn/haar hele dag vullen. Ideaal om te combineren met een picknick in het gras of een lunch op het terras.


In de nabije toekomst zal de Middelheim App uitgebreid worden met volgende routes:

  • Route Tactiel

Aanraken mag (NIET)
 

  • Beeldenstorm

‘Dit kan mijn zusje ook’ & andere controversen
 

  • Hout - steen - metaal  

Over heavy metal & ander steengruis - stof tot kijken
 

4. MUSEUM

Algemene en praktische informatie over het museum, met als highlight een nieuwe animatiefilm als inleiding op het Middelheimmuseum.  

 

Work in progress

De Middelheim App in de huidige vorm is een basisversie rond 58 beelden. Maar de Middelheimcollectie is groter en zal steeds blijven groeien. De Middelheim App zal dus steeds blijven uitbreiden.

Hebt u voor ons opmerkingen, correcties, inhoudelijke aanvullingen of extra multimediaal materiaal (foto’s, geluidsopnames, videomateriaal) en wil u die graag aan ons bezorgen? Dat ka via [email protected].

 

Praktisch

De Middelheim App is:
- Gratis
- Beschikbaar voor smartphone en tablet, voor Android (Google Play Store) en iOS (iTunes App Store)
- Momenteel enkel in het Nederlands, vanaf 1 februari 2017 ook in het Engels
- Zowel voor, tijdens of na het museumbezoek te downloaden


Er is gratis WIFI doorheen het park:
Kies netwerk _Antwerp Free Wi-Fi en log in met e-mailadres en paswoord (eenmalige registratie).

Er is GPS functie voor kaart en kompas. Deze functie verbruikt extra energie. Het batterijverbruik van je toestel zal dus afhangen van het gebruik van die pagina’s in de App, alsook van de tijd die je gebruikt om video’s te bekijken. Bovendien is het batterijverbruik erg afhankelijk van het type en van de ouderdom van je smart device.

 

Kom de App uittesten!

Geef een seintje vooraf via [email protected] en we staan je graag te woord.

 

(Header: François Pompon, De ijsbeer, 1920 - Foto: Ans Brys / alle andere foto's: Ans Brys)

Contacteer ons
Rafaelle Lelievre Pers en communicatie Middelheimmuseum, Stad Antwerpen
Rafaelle Lelievre Pers en communicatie Middelheimmuseum, Stad Antwerpen
Over Middelheimmuseum

Het Middelheimmuseum is een unieke plek waar het verrassende samenspel tussen kunst en natuur voor bijzondere ervaringen zorgt. Het openluchtmuseum toont moderne en hedendaagse kunst in een groene parkomgeving. Stukken van onder meer Auguste Rodin, Henry Moore, Rik Wouters, Isa Genzken, Chris Burden, Ana Mendieta, Jean Katambayi, Barbara Hepworth, Bruce Nauman, Germaine Richier, Pascale Marthine Tayou… geven een uniek overzicht van meer dan honderd jaar beeldende kunst.

Jaarlijks nodigt het museum gerenommeerde of beloftevolle kunstenaars uit. Los van de 'white cube' van een museumzaal gaan zij in interactie met de eindeloze mogelijkheden van de parkruimte en de bestaande collectie. Dit stimuleert hen tot nieuw werk op maat van het Middelheimmuseum. Het museum werkte al samen met o.m. Berlinde De Bruyckere, Kapwani Kiwanga, Camille Henrot, Ulla von Brandenburg, Jeremy Deller, Sammy Baloji, Michel Francois, … 

Met jaarlijks ongeveer 400.000 bezoekers is het gratis toegankelijke Middelheimmuseum een laagdrempelige toegangspoort tot moderne en hedendaagse beeldende kunst, voor jong en oud, van natuurliefhebber tot expert, kortom iedereen die wil leren over, zich wil laten inspireren door, of gewoonweg wil genieten van beeldhouwkunst in een prachtig museumpark. Cultuur en recreatie zijn er optimaal samengebracht.

Het Middelheimmuseum in beeld:
http://bit.ly/1Q49oMP

Onder de noemer Kunst in de Stad wordt vanuit het Middelheimmuseum de stedelijke publieke kunstcollectie beheerd, uitgebreid en onderzocht.

Daarnaast worden er vanuit Kunst in de Stad ook tijdelijke kunstprojecten in de stad opgezet en wordt er onderzoek verricht naar de geschiedenis en maatschappelijke betekenis van kunst in de openbare ruimte in Antwerpen en daarbuiten. Kunst in de Stad verleent ook advies aan andere stedelijke diensten en publieke opdrachtgevers over nieuwe kunstcreaties.

Met de steun van: Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse Overheid

Middelheimmuseum
Middelheimlaan 61
2020 Antwerpen