Goshka Macuga – Figures of Absence

Goshka Macuga – Figures of Absence

PUBLIEK FIGUUR #2

Nieuw kunstwerk in Stadspark zet historische vrouwen op een voetstuk

Stadspark, 2018 Antwerpen
​14 mei 2021 - 1 mei 2022

Voor de tweede editie van PUBLIEK FIGUUR maakt kunstenares Goshka Macuga (1967, Polen) een sculptuur waarin zij de traditie van de “held op zijn sokkel” –op éénzame hoogte verheven boven alle anderen– afwijst. In de plaats hiervan geeft Macuga gestalte aan een eigenzinnig, trans-historisch collectief van vijf vrouwen: Chantal Akerman, baanbrekend Belgische cinéaste en beeldend kunstenares; Andrée Blouin, pan-Afrikaanse politiek activiste en lid van de eerste democratisch verkozen regering van het onafhankelijke Congo; Patricia De Martelaere, filosofe, hoogleraar en auteur; Marie Popelin, eerste vrouwelijke doctor in de rechten in België en sleutelfiguur in de internationale vrouwenbeweging; en Mathilde Schroyens, eerste vrouwelijke burgemeester van Antwerpen en onderwijshervormer.

Macuga koos deze vrouwen omwille van de grote impact die hun leven en werk hadden op de maatschappij en de kunsten, in Antwerpen, België en daarbuiten. Om het nieuwe kunstwerk te maken, tekende de kunstenares de gezichtsprofielen van deze vrouwen en goot ze vervolgens af in rubber. De negatieve portretten die zo ontstaan verwijzen naar de hoge mate van afwezigheid van vrouwen in het collectieve geheugen en de publieke verbeelding.

“Hedendaagse kunstenaars nodigen ons uit om de wereld anders te bekijken. Ze bestuderen de tradities van het verleden om vervolgens nieuwe, uitdagende alternatieven te presenteren. Het nieuwe kunstwerk van Goshka Macuga doet net dat: tonen wat nog niet zichtbaar was en herinneren aan wie misschien te gemakkelijk vergeten werd.”
​– Nabilla Ait Daoud, schepen voor cultuur stad Antwerpen


​Inclusie en representatie in de collectie Kunst in de Stad

Met Figures of Absence kaart Goshka Macuga aan dat de geschiedenis van vooruitgang, verzet en verandering maar ten volle geschreven kan worden –en dus in beeld gebracht worden – vanuit een inclusief en solidair perspectief. Hoewel er veel beelden van religieuze (de maagd Maria) en allegorische (naakte muzen of anonieme “schonen”) vrouwenfiguren in de stad te zien zijn, komt er met dit werk van Macuga voor het eerst een kunstwerk in de publieke ruimte van Antwerpen gewijd aan echte, historische vrouwen en hun verdiensten. De werking Kunst in de Stad zet actief in op het bevragen en uitbreiden van de collectie met het oog op meer inclusie en representatie, zowel wat hedendaagse beeldtalen, kunstenaarsprofielen en thema’s of onderwerpen betreft. Hierdoor vindt de collectie weer aansluiting bij de hedendaagse stedelijke samenleving en de (internationale) professionele beeldende kunstensector.

“Figures of Absence is verwant met de visuele kracht en suggestie van Constantin Brancusi’s Endless Column: een opwaartse beweging die eindeloze voortgang suggereert. Goshka Macuga voegt hier nu echter ook een maatschappelijke betekenis aan toe: de geschiedenis die we herdenken en op een voetstuk plaatsen werd en wordt geschreven door eindeloos veel uitzonderlijke, dappere en grootmoedige individuen.”
​– Samuel Saelemakers, curator collectie Kunst in de Stad


​Samenwerking Bibliotheek Permeke

Geïnspireerd door het nieuwe kunstwerk van Goshka Macuga, presenteert Bibliotheek Permeke van 17 mei tot 17 juni een speciale boekenstand. Deze bevat naast informatie over het kunstwerk zelf, ook boeken geschreven door of handelend over de vijf vrouwen die Macuga heeft afgebeeld, catalogi over het oeuvre van Macuga en een aantal van de haar favoriete romans. Zo wordt het universum van de kunstenaar en haar werk verder verdiept en ontsloten naar een publiek voorbij de toevallige wandelaar in het Stadspark of de beeldende kunstliefhebber.


​OVER GOSHKA MACUGA

Kunstenaar Goshka Macuga werd geboren in 1967 in Polen, en woont en werkt sinds 1989 in Londen. In haar werk verbindt ze verschillende onderzoeksdomeinen en –methodes, met een focus op associatieve interpretaties van sociale en politieke geschiedenis. Vraagstukken over monumenten en het gemene goed nemen een belangrijke plaats op in haar oeuvre. Macuga’s strategische gebruik van bestaande verhalen, materialen en archiefdocumenten laat haar toe om dominante discours om te vormen tot onverwachte, nieuwe verhalen.

Macuga had solotentoonstellingen bij o.a. New Museum, New York; Fondazione Prada, Milaan; Schinkel Pavilion, Berlijn; Lunds Konsthall, Lund; Museum of Contemporary Art, Chicago; Zachęta National Gallery of Art, Warschau; Whitechapel Gallery, Londen; Tate Britain, Londen; Kunsthalle Basel; ​ en Walker Arts Centre, Minneapolis. Ze nam deel aan Documenta 13 in 2012, en was genomineerd voor de Turner Prize in 2008. Haar werk is opgenomen in de collecties van o.a. Tate, MoMA, Government Art Collection, Arts Council Collection, MCA Chicago en Castello di Rivoli. Goshka Macuga is één van de genomineerde kunstenaars voor de Fourth Plinth kunstopdracht in Londen in 2022 en 2024.


​OVER PUBLIEK FIGUUR

Sinds de inhuldiging in 1869 sieren standbeelden en monumenten ter ere van historische figuren als schilders en dichters, monarchen en militairen het Stadspark. Een in onbruik geraakte klassieke stenen sokkel wordt nu opnieuw aangewend om nieuwe kunstwerken te presenteren in de publieke ruimte. Onder de noemer PUBLIEK FIGUUR wordt elk jaar een hedendaagse kunstenaar gevraagd om na te denken over de actuele betekenis van publieke representatie: Wie of wat zetten we op een sokkel? Wie of wat beelden we uit in de stad? De nieuw geproduceerde kunstwerken die resulteren uit deze opdracht gelden als een artistiek, visueel antwoord op deze maatschappelijke vragen.

Deze jaarlijkse creatieopdracht is tevens een manier om in dialoog te treden de bestaande collectie Kunst in de Stad, en om deze zowel inzake beeldtaal als thematiek uit te breiden, te verdiepen en te actualiseren. De eerste editie van PUBLIEK FIGUUR liep van 3 juli 2020 tot 6 mei 2021, en toonde een nieuwe bronzen sculptuur van kunstenaar Tramaine de Senna (1981, V.S., woont en werkt in Antwerpen) getiteld Figure of Color. Dit werk werd aangekocht voor de collectie Kunst in de Stad en zal een permanente nieuwe locatie krijgen in het Munthof, 2000 Antwerpen.

 

 

 

Rafaelle Lelievre Communications Middelheim Museum & Kunst in de Stad
Nadia De Vree Perscommunicatie Cultuur, Stad Antwerpen

 

 

 

 

Over Middelheimmuseum

Het Middelheimmuseum is een unieke plek waar het verrassende samenspel tussen kunst en natuur voor bijzondere ervaringen zorgt. Het openluchtmuseum toont moderne en hedendaagse kunst in een groene parkomgeving. Stukken van onder meer Auguste Rodin, Henry Moore, Rik Wouters, Isa Genzken, Chris Burden, Ana Mendieta, Jean Katambayi, Barbara Hepworth, Bruce Nauman, Germaine Richier, Pascale Marthine Tayou… geven een uniek overzicht van meer dan honderd jaar beeldende kunst.

Jaarlijks nodigt het museum gerenommeerde of beloftevolle kunstenaars uit. Los van de 'white cube' van een museumzaal gaan zij in interactie met de eindeloze mogelijkheden van de parkruimte en de bestaande collectie. Dit stimuleert hen tot nieuw werk op maat van het Middelheimmuseum. Het museum werkte al samen met o.m. Berlinde De Bruyckere, Kapwani Kiwanga, Camille Henrot, Ulla von Brandenburg, Jeremy Deller, Sammy Baloji, Michel Francois, … 

Met jaarlijks ongeveer 400.000 bezoekers is het gratis toegankelijke Middelheimmuseum een laagdrempelige toegangspoort tot moderne en hedendaagse beeldende kunst, voor jong en oud, van natuurliefhebber tot expert, kortom iedereen die wil leren over, zich wil laten inspireren door, of gewoonweg wil genieten van beeldhouwkunst in een prachtig museumpark. Cultuur en recreatie zijn er optimaal samengebracht.

Het Middelheimmuseum in beeld:
http://bit.ly/1Q49oMP

Onder de noemer Kunst in de Stad wordt vanuit het Middelheimmuseum de stedelijke publieke kunstcollectie beheerd, uitgebreid en onderzocht.

Daarnaast worden er vanuit Kunst in de Stad ook tijdelijke kunstprojecten in de stad opgezet en wordt er onderzoek verricht naar de geschiedenis en maatschappelijke betekenis van kunst in de openbare ruimte in Antwerpen en daarbuiten. Kunst in de Stad verleent ook advies aan andere stedelijke diensten en publieke opdrachtgevers over nieuwe kunstcreaties.

Met de steun van: Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse Overheid

Middelheimmuseum
Middelheimlaan 61
2020 Antwerpen