Focuspresentatie #2: Berlinde De Bruyckere

26.09.2020 – 21.02.2021

Focuspresentatie #2: Berlinde De Bruyckere vertrekt van Onschuld kan een hel zijn: een unieke archiefmap met materiaal dat Berlinde De Bruyckere ontwikkelde om haar gelijknamige Middelheimtentoonstelling in 1995 voor te bereiden. Vandaag biedt de presentatie in het collectiepaviljoen een inzicht op het denkproces van deze kunstenaar. In het Braempaviljoen en in het kunstpark worden twee monumentale werken ge(her)installeerd.

“Na 25 jaar is Vlaanderens bekendste vrouwelijke kunstenaar Berlinde De Bruyckere terug te gast in Antwerpen. In deze intieme focuspresentatie laat ze de toeschouwer op een unieke manier in haar hoofd kijken. In een genereuze beeldenstroom ontdekken we hoe bepaalde kiemen van latere sleutelwerken in Middelheimmuseum geplant werden” – Nabilla Ait Daoud, schepen voor cultuur stad Antwerpen

De archiefmap Onschuld kan een hel zijn was de aanleiding om samen met de kunstenaar een presentatie te creëren die toeschouwers inzicht biedt in haar werkproces en de connecties tussen verschillende werken. Berlinde De Bruyckere toont ons een selectie van de zorgvuldig uitgekozen beelden waarmee ze zich in haar atelier omringt en die haar artistiek referentiekader vormen en haar werkproces documenteren. In een nieuwe film neemt ze ons mee in haar denkwereld en gaat daarbij dieper in op het ontstaan en de context van twee monumentale kunstwerken die voor deze presentatie in het Middelheimmuseum werden ge(her)installeerd in het Braempaviljoen en in het kunstpark. Ook deze twee kunstwerken hebben als titel: Onschuld kan een hel zijn.

Het collectiepaviljoen van het Middelheimmuseum toont 50 objecten en kunstwerken uit de collectie. In opeenvolgende focuspresentaties zoomen we telkens in op één daarvan. Het museum ‘activeert’ het collectiestuk door het vanuit verschillende perspectieven onder de loep te nemen en het meer context te geven. Elke presentatie is uniek, heeft een eigen insteek en belicht een aspect van een kunstenaarspraktijk. De focuspresentatie rond Berlinde De Bruyckere is de tweede in rij, sinds de opening van het collectiepaviljoen in 2019.

Perstekst perstekst_focuspresentatie.pdf - 154 KB

Focuspresentatie #2: Berlinde De Bruyckere
26.09.2020 - 21.02.2021
In het collectiepaviljoen, het Braempaviljoen en het kunstpark
Opgelet: omwille van de veiligheidsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, moet je voor je bezoek aan de paviljoenen online een gratis ticket reserveren via www.middelheimmuseum.be.

Publieksactiviteiten

Het publiek als gast hetpubliekalsgast_focuspresentatie.pdf - 210 KB

Beelden

Voor de pers:
De pers is welkom en interviews zijn mogelijk op aanvraag.
Meer persbeelden zijn beschikbaar.

Rafaelle Lelievre Pers en communicatie Middelheimmuseum

Beeld:
Berlinde De Bruyckere, Onschuld kan een hel zijn, 1995/2020 (detail)
Foto: Mirjam Devriendt

Over Middelheimmuseum

Het Middelheimmuseum is een unieke plek waar het verrassende samenspel tussen kunst en natuur voor bijzondere ervaringen zorgt. Het openluchtmuseum toont moderne en hedendaagse kunst in een groene parkomgeving. Stukken van onder meer Auguste Rodin, Henry Moore, Rik Wouters, Isa Genzken, Chris Burden, Andrea Zittel, Ai Weiwei, Barbara Hepworth, Bruce Nauman, Germaine Richier, Richard Deacon… geven een uniek overzicht van meer dan honderd jaar beeldende kunst.

Jaarlijks nodigt het museum gerenommeerde of beloftevolle kunstenaars uit. Los van de 'white cube' van een museumzaal gaan zij in interactie met de eindeloze mogelijkheden van de parkruimte en de bestaande collectie. Dit stimuleert hen tot nieuw werk op maat van het Middelheimmuseum. Het museum werkte al samen met o.m. Berlinde De Bruyckere, Wim Delvoye, Yoshitomo Nara, Paul McCarthy, Chris Burden, John Körmeling, Erwin Wurm, Richard Deacon...

Met jaarlijks ongeveer 500 000 bezoekers is het gratis toegankelijke Middelheimmuseum een laagdrempelige toegangspoort tot moderne en hedendaagse beeldende kunst, voor jong en oud, van natuurliefhebber tot expert, kortom iedereen die wil leren over, zich wil laten inspireren door, of gewoonweg wil genieten van beeldhouwkunst in een prachtig museumpark. Cultuur en recreatie zijn er optimaal samengebracht.

Het Middelheimmuseum in beeld:

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen