Focuspresentatie #2: Berlinde De Bruyckere

Focuspresentatie #2: Berlinde De Bruyckere

26.09.2020 – 21.02.2021

Focuspresentatie #2: Berlinde De Bruyckere vertrekt van Onschuld kan een hel zijn: een unieke archiefmap met materiaal dat Berlinde De Bruyckere ontwikkelde om haar gelijknamige Middelheimtentoonstelling in 1995 voor te bereiden. Vandaag biedt de presentatie in het collectiepaviljoen een inzicht op het denkproces van deze kunstenaar. In het Braempaviljoen en in het kunstpark worden twee monumentale werken ge(her)installeerd.

“Na 25 jaar is Vlaanderens bekendste vrouwelijke kunstenaar Berlinde De Bruyckere terug te gast in Antwerpen. In deze intieme focuspresentatie laat ze de toeschouwer op een unieke manier in haar hoofd kijken. In een genereuze beeldenstroom ontdekken we hoe bepaalde kiemen van latere sleutelwerken in Middelheimmuseum geplant werden” – Nabilla Ait Daoud, schepen voor cultuur stad Antwerpen

De archiefmap Onschuld kan een hel zijn was de aanleiding om samen met de kunstenaar een presentatie te creëren die toeschouwers inzicht biedt in haar werkproces en de connecties tussen verschillende werken. Berlinde De Bruyckere toont ons een selectie van de zorgvuldig uitgekozen beelden waarmee ze zich in haar atelier omringt en die haar artistiek referentiekader vormen en haar werkproces documenteren. In een nieuwe film neemt ze ons mee in haar denkwereld en gaat daarbij dieper in op het ontstaan en de context van twee monumentale kunstwerken die voor deze presentatie in het Middelheimmuseum werden ge(her)installeerd in het Braempaviljoen en in het kunstpark. Ook deze twee kunstwerken hebben als titel: Onschuld kan een hel zijn.

Het collectiepaviljoen van het Middelheimmuseum toont 50 objecten en kunstwerken uit de collectie. In opeenvolgende focuspresentaties zoomen we telkens in op één daarvan. Het museum ‘activeert’ het collectiestuk door het vanuit verschillende perspectieven onder de loep te nemen en het meer context te geven. Elke presentatie is uniek, heeft een eigen insteek en belicht een aspect van een kunstenaarspraktijk. De focuspresentatie rond Berlinde De Bruyckere is de tweede in rij, sinds de opening van het collectiepaviljoen in 2019.

Perstekst perstekst_focuspresentatie.pdf - 154 KB

 

Praktisch

Focuspresentatie #2: Berlinde De Bruyckere
​26.09.2020 - 21.02.2021
​In het collectiepaviljoen, het Braempaviljoen en het kunstpark
​Opgelet: omwille van de veiligheidsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, moet je voor je bezoek aan de paviljoenen online een gratis ticket reserveren via www.middelheimmuseum.be.

 

Publieksactiviteiten

Het publiek als gast hetpubliekalsgast_focuspresentatie.pdf - 210 KB

 

Beelden

Voor de pers:
​De pers is welkom en interviews zijn mogelijk op aanvraag.
​Meer persbeelden zijn beschikbaar. ​

Rafaelle Lelievre Communicatie Middelheimmuseum & Kunst in de Stad

 

Beeld:
​Berlinde De Bruyckere, Onschuld kan een hel zijn, 1995/2020 (detail)
​Foto: Mirjam Devriendt

Over Middelheimmuseum

Het Middelheimmuseum is een unieke plek waar het verrassende samenspel tussen kunst en natuur voor bijzondere ervaringen zorgt. Het openluchtmuseum toont moderne en hedendaagse kunst in een groene parkomgeving. Stukken van onder meer Auguste Rodin, Henry Moore, Rik Wouters, Isa Genzken, Chris Burden, Ana Mendieta, Jean Katambayi, Barbara Hepworth, Bruce Nauman, Germaine Richier, Pascale Marthine Tayou… geven een uniek overzicht van meer dan honderd jaar beeldende kunst.

Jaarlijks nodigt het museum gerenommeerde of beloftevolle kunstenaars uit. Los van de 'white cube' van een museumzaal gaan zij in interactie met de eindeloze mogelijkheden van de parkruimte en de bestaande collectie. Dit stimuleert hen tot nieuw werk op maat van het Middelheimmuseum. Het museum werkte al samen met o.m. Berlinde De Bruyckere, Kapwani Kiwanga, Camille Henrot, Ulla von Brandenburg, Jeremy Deller, Sammy Baloji, Michel Francois, … 

Met jaarlijks ongeveer 400.000 bezoekers is het gratis toegankelijke Middelheimmuseum een laagdrempelige toegangspoort tot moderne en hedendaagse beeldende kunst, voor jong en oud, van natuurliefhebber tot expert, kortom iedereen die wil leren over, zich wil laten inspireren door, of gewoonweg wil genieten van beeldhouwkunst in een prachtig museumpark. Cultuur en recreatie zijn er optimaal samengebracht.

Het Middelheimmuseum in beeld:
http://bit.ly/1Q49oMP

Onder de noemer Kunst in de Stad wordt vanuit het Middelheimmuseum de stedelijke publieke kunstcollectie beheerd, uitgebreid en onderzocht.

Daarnaast worden er vanuit Kunst in de Stad ook tijdelijke kunstprojecten in de stad opgezet en wordt er onderzoek verricht naar de geschiedenis en maatschappelijke betekenis van kunst in de openbare ruimte in Antwerpen en daarbuiten. Kunst in de Stad verleent ook advies aan andere stedelijke diensten en publieke opdrachtgevers over nieuwe kunstcreaties.

Met de steun van: Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse Overheid

Middelheimmuseum
Middelheimlaan 61
2020 Antwerpen