Dennis Tyfus – The Pogo Never Stops

Dennis Tyfus – The Pogo Never Stops

Heropstelling vanaf 1 juli t/m 30 september 2020

Het werk The Pogo Never Stops van Dennis Tyfus (België, 1979) is een non-stop dansperformance van dertien skytubes of skydancers. De installatie verandert het parkgedeelte Hortiflora in een soort festivalterrein.

Een aantal elementen van het werk van Tyfus komen hier samen in één paradoxale performance. Hij zet zijn tomeloze tekenpraktijk letterlijk in beweging door de skytubes te voorzien van getekende gezichten en T-shirts van noise-bands. Voor hem is dit werk een andere versie van het bizarre fenomeen van de pogodans. Het machinale lawaai van de ventilatoren die de skytubes aandrijven, geven het geheel bijna iets dierlijks, wat nog versterkt wordt door de onvoorspelbaarheid van de zwiepbewegingen. Het is een verwijzing naar Tyfus’ liefde voor industriële geluiden en voor muziek of experimenteel geluid dat doorgaans noise genoemd wordt. Het woord ‘blazen’ dat soms gebruikt wordt in muziekmiddens om luide muziek te beschrijven, wordt hier letterlijk genomen. Het is niet meteen duidelijk of de dertien figuren samen een muziekgroep vormen of een publiek, waardoor de nadruk vooral op de complexe energie van het geheel ligt. Het sculpturale in Tyfus’ werk schuilt in de manier waarop zijn werk heel bewust omgaat met de ruimte die het inneemt. Het werk beweegt en zet in beweging. In tijden van social distancing waarbij festivals voorlopig verboden zijn, valt plots op hoe in deze sculptuur ook de ‘performers’ elkaar net niet raken.

Het werk werd in 2017 in een kleinere versie van drie reeds getoond in Kunstruimte 1646 in Den Haag. In 2018 was het werk – uitgebreid tot een peloton van dertien figuren – te zien op Tyfus’ solotentoonstelling ‘My Niece’s Pierced Knees’ in het Middelheimmuseum, waarna het werd aangekocht voor de collectie.

 

Praktisch
1 juli – 30 september 2020

Middelheimmuseum
Middelheimlaan 61, 2020 Antwerpen
https://www.middelheimmuseum.be/nl/pagina/dennis-tyfus-0

​Er zijn nieuwe maatregelen van kracht voor het bezoek aan het museum.
Alle info is terug te vinden op https://www.middelheimmuseum.be/nl/coronavirus

 

Contacteer ons
Nadia De Vree perscoördinator Cultuur, Stad Antwerpen
Rafaelle Lelievre Press and communications Middelheim Museum
Nadia De Vree perscoördinator Cultuur, Stad Antwerpen
Rafaelle Lelievre Press and communications Middelheim Museum
Over Middelheimmuseum

Het Middelheimmuseum is een unieke plek waar het verrassende samenspel tussen kunst en natuur voor bijzondere ervaringen zorgt. Het openluchtmuseum toont moderne en hedendaagse kunst in een groene parkomgeving. Stukken van onder meer Auguste Rodin, Henry Moore, Rik Wouters, Isa Genzken, Chris Burden, Ana Mendieta, Jean Katambayi, Barbara Hepworth, Bruce Nauman, Germaine Richier, Pascale Marthine Tayou… geven een uniek overzicht van meer dan honderd jaar beeldende kunst.

Jaarlijks nodigt het museum gerenommeerde of beloftevolle kunstenaars uit. Los van de 'white cube' van een museumzaal gaan zij in interactie met de eindeloze mogelijkheden van de parkruimte en de bestaande collectie. Dit stimuleert hen tot nieuw werk op maat van het Middelheimmuseum. Het museum werkte al samen met o.m. Berlinde De Bruyckere, Kapwani Kiwanga, Camille Henrot, Ulla von Brandenburg, Jeremy Deller, Sammy Baloji, Michel Francois, … 

Met jaarlijks ongeveer 400.000 bezoekers is het gratis toegankelijke Middelheimmuseum een laagdrempelige toegangspoort tot moderne en hedendaagse beeldende kunst, voor jong en oud, van natuurliefhebber tot expert, kortom iedereen die wil leren over, zich wil laten inspireren door, of gewoonweg wil genieten van beeldhouwkunst in een prachtig museumpark. Cultuur en recreatie zijn er optimaal samengebracht.

Het Middelheimmuseum in beeld:
http://bit.ly/1Q49oMP

Onder de noemer Kunst in de Stad wordt vanuit het Middelheimmuseum de stedelijke publieke kunstcollectie beheerd, uitgebreid en onderzocht.

Daarnaast worden er vanuit Kunst in de Stad ook tijdelijke kunstprojecten in de stad opgezet en wordt er onderzoek verricht naar de geschiedenis en maatschappelijke betekenis van kunst in de openbare ruimte in Antwerpen en daarbuiten. Kunst in de Stad verleent ook advies aan andere stedelijke diensten en publieke opdrachtgevers over nieuwe kunstcreaties.

Met de steun van: Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse Overheid

Middelheimmuseum
Middelheimlaan 61
2020 Antwerpen