Feestelijke opening Lange Beeldekensstraat met nieuw kunstwerk

Daniel Dewar & Grégory Gicquel, Granieten rots met courgette, naaimachine en loafer met kwastjes, 2025. Foto Sigrid Spinnox

9/6/2025

Gisteren, zondag 8 juni, werd de Lange Beeldekensstraat feestelijk geopend. De straat en riolering waren dringend aan vernieuwing toe. Een intrigerend nieuw kunstwerk op de hoek met de Offerandestraat weerspiegelt de levendige buurt.

Grondige heraanleg

District Antwerpen en water-link investeerden in samenwerking met Aquafin in een grondige heraanleg van de riolering en bestrating van de Lange Beeldekensstraat. Na een inspraaktraject ging de aannemer in december 2023 van start met de heraanleg. De laatste fase ter hoogte van de Offerandestraat wordt in de komende dagen afgewerkt.

De Lange Beeldekensstraat werd heringericht met meer ruimte voor fietsers dankzij een bredere rijweg. Aansluitingen met zijstraten zijn aangepast en het verkeersplateau aan het pleintje werd in uitgewassen beton uitgevoerd voor betere zichtbaarheid en veiligheid.

Er werden afgelopen plantseizoen extra bomen geplant en grote plantvakken toegevoegd om te ontharden. Ook de inrit naar de Neefsteeg werd groener. Straatmeubilair, banken, fietsbeugels en papiermanden kwamen op strategische plaatsen om comfort en veiligheid te verhogen.

Het aantal bomen stijgt van 45 naar 67. Nieuwe bomen krijgen meer ruimte voor wortelgroei. Tot slot werd het rioleringsstelsel aangepast met infiltratie- en bufferbuizen volgens het hemelwaterplan.

Nieuw kunstwerk voor Antwerpen-Noord

Het beeld Granieten rots met courgette, naaimachine en loafer met kwastjes, geplaatst op de hoek met de Offerandestraat, is gemaakt door de kunstenaars Daniel Dewar & Grégory Gicquel. Ze lieten zich inspireren door de levendige buurt met haar vele verschillende winkels en diverse aanbod. Samen met het beeld van de hand van Panamarenko op het Sint-Jansplein, is het een nieuw artistiek referentiepunt voor de wijk Antwerpen Noord.

Uit één stuk roze graniet zijn drie objecten gehouwen: een courgette, een naaimachine en een schoen. Het lijkt alsof ze altijd al in de steen zaten en nu zijn blootgelegd. Ze zijn herkenbaar en horen bij het dagelijkse leven, maar tegelijk zijn ze ook een tikkeltje mysterieus en speels. Door alledaagse voorwerpen centraal te zetten in dit beeldhouwwerk, leveren de kunstenaars met gevoel voor humor een commentaar op de klassieke kunst.

Het kunstwerk staat niet op een sokkel, maar rechtstreeks op de grond, tussen de mensen. Het nodigt passanten uit om het werk op een andere manier te beleven, door het aan te raken en van dichtbij te bewonderen, zonder dat er tekst of uitleg nodig is. In een buurt waar veel talen worden gesproken overstijgt het beeld taalbarrières en kan het zo weer nieuwe gesprekken op gang brengen.

Granieten rots met courgette, naaimachine en loafer met kwastjes werd gemaakt in opdracht van district Antwerpen, onder begeleiding van Kunst in de Stad - Middelheimmuseum.

Geïnteresseerden vinden meer info op www.antwerpen.be/langebeeldekensstraat

Beelden kan de pers hier downloaden:

Paul Cordy

districtsburgemeester bevoegd voor algemeen beleid, cultuur, publieke ruimte, mobiliteit en burgerlijke stand

Andries Gouweloose

Publieke Ruimte district Antwerpen

Geert Gielis

projectdeskundige cultuur, district Antwerpen

Samuel Saelemakers

Curator Collectie Kunst in de Stad, stad Antwerpen - Middelheimmuseum

 

 

Share

Over Middelheimmuseum

Het Middelheimmuseum is een unieke plek waar het verrassende samenspel tussen kunst en natuur voor bijzondere ervaringen zorgt. Het openluchtmuseum toont moderne en hedendaagse kunst in een groene parkomgeving. Stukken van onder meer Auguste Rodin, Henry Moore, Rik Wouters, Isa Genzken, Chris Burden, Ana Mendieta, Jean Katambayi, Barbara Hepworth, Bruce Nauman, Germaine Richier, Pascale Marthine Tayou… geven een uniek overzicht van meer dan honderd jaar beeldende kunst.

Jaarlijks nodigt het museum gerenommeerde of beloftevolle kunstenaars uit. Los van de 'white cube' van een museumzaal gaan zij in interactie met de eindeloze mogelijkheden van de parkruimte en de bestaande collectie. Dit stimuleert hen tot nieuw werk op maat van het Middelheimmuseum. Het museum werkte al samen met o.m. Berlinde De Bruyckere, Kapwani Kiwanga, Camille Henrot, Ulla von Brandenburg, Jeremy Deller, Sammy Baloji, Michel Francois, … 

Met jaarlijks ongeveer 400.000 bezoekers is het gratis toegankelijke Middelheimmuseum een laagdrempelige toegangspoort tot moderne en hedendaagse beeldende kunst, voor jong en oud, van natuurliefhebber tot expert, kortom iedereen die wil leren over, zich wil laten inspireren door, of gewoonweg wil genieten van beeldhouwkunst in een prachtig museumpark. Cultuur en recreatie zijn er optimaal samengebracht.

Het Middelheimmuseum in beeld:
http://bit.ly/1Q49oMP

Onder de noemer Kunst in de Stad wordt vanuit het Middelheimmuseum de stedelijke publieke kunstcollectie beheerd, uitgebreid en onderzocht.

Daarnaast worden er vanuit Kunst in de Stad ook tijdelijke kunstprojecten in de stad opgezet en wordt er onderzoek verricht naar de geschiedenis en maatschappelijke betekenis van kunst in de openbare ruimte in Antwerpen en daarbuiten. Kunst in de Stad verleent ook advies aan andere stedelijke diensten en publieke opdrachtgevers over nieuwe kunstcreaties.

Met de steun van: Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse Overheid

Neem contact op met

Middelheimlaan 61 2020 Antwerpen

+32 (0)3 288 33 60

middelheimmuseum@antwerpen.be

www.middelheimmuseum.be