Camille Henrot: Wet Job

Camille Henrot: Wet Job

Het Middelheimmuseum presenteert vanaf 11 juni de eerste uitvoerige institutionele solotentoonstelling in België van de Franse kunstenares Camille Henrot.

De unieke tentoonstelling Wet Job focust op Henrots beeldhouwpraktijk en brengt werken samen uit de reeksen Overlapping Figures (2011), Desktop Series (2013-2014), Monday (2016), System of Attachment (2018-2021), evenals Henrots serie Wet Job (2021), onlangs gepresenteerd op de Biënnale van Liverpool.

De titel van de tentoonstelling verwijst naar een gelijknamige serie schilderijen en beelden die de grenzen van het post-partumlichaam aftast, alsook de tegenstrijdige druk en verwachtingen rond de productiviteit van het lichaam. In de context van deze tentoonstelling neemt Wet Job ook nieuwe betekenissen aan: het verwijst naar zorgende handelingen als wassen of borstvoeden, maar ook naar de vloeibaarheid van identiteit, naar leven en verlies, en naar de soms ‘knoeierige’ of ‘morsige’ aard van afhankelijkheid.

Deze tentoonstelling laat zien hoe moederschap ons allemaal aanbelangt. Het werk van Camille Henrot slaagt erin om hyperpersoonlijke ervaringen te vertalen naar universele verhalen waarin ieder van ons zich kan herkennen. - Nabilla Ait Daoud, schepen voor cultuur stad Antwerpen

Henrot was altijd al geboeid door de spanning tussen hechting en scheiding, zowel als mensen ten opzichte van elkaar, als in verhouding tot onze omgeving en (technologische) apparaten. Dit loopt als een rode draad door haar werken. Geïnspireerd door literatuur, social media, cartoons, poëzie, zelfhulp en de alledaagse banaliteit, toont Henrots oeuvre de complexiteit van het leven in een steeds meer geconnecteerde en overprikkelde wereld. Henrot wil met haar sculpturale praktijk vooral vorm geven aan een ‘tussenstaat’ van het lichaam, dat zich eigenlijk altijd bevindt in een overgang van de ene toestand naar de andere, aan verschuivende identiteiten, innerlijke conflicten en de voortdurende drang van de maatschappij naar gelijktijdige expressie en consumptie.

Camille Henrot (°1978) nam in 2013 de Zilveren Leeuw in ontvangst op de Biënnale van Venetië voor haar baanbrekende film Grosse Fatigue (2013), die wordt beschouwd als een van de belangrijkste werken van dat decennium. In 2017 werd Henrot uitgenodigd voor de Carte Blanche-serie in het Parijse Palais de Tokyo, wat resulteerde in de grote overzichtstentoonstelling Days Are Dogs. In 2014 ontving ze de Nam June Paik Award en in 2015 de Edvard Munch Award. Ze heeft deelgenomen aan talrijke solotentoonstellingen wereldwijd, recent nog in het Kestner Gesellschaft in Hannover, de National Gallery of Victoria in Melbourne, het Art Sonje Center in Seoul en de Tokyo Opera City Art Gallery.

Camille Henrot, 3, 2, 1..., 2021 © ADAGP Camille Henrot. Courtesy of the artist and Kunstgiesserei St. Gallen. Photo: Annik Wetter
Camille Henrot, 3, 2, 1..., 2021 © ADAGP Camille Henrot. Courtesy of the artist and Kunstgiesserei St. Gallen. Photo: Annik Wetter

Praktisch
Camille Henrot, Wet Job
​Middelheimmuseum
​11 juni - 16 oktober 2022
www.middelheimmuseum.be
​03 288 33 60

Rafaelle Lelievre Press and communications Middelheim Museum & Kunst in de Stad
Nadia De Vree Perscommunicatie Cultuur, Stad Antwerpen

 


 

Over Middelheimmuseum

Het Middelheimmuseum is een unieke plek waar het verrassende samenspel tussen kunst en natuur voor bijzondere ervaringen zorgt. Het openluchtmuseum toont moderne en hedendaagse kunst in een groene parkomgeving. Stukken van onder meer Auguste Rodin, Henry Moore, Rik Wouters, Isa Genzken, Chris Burden, Ana Mendieta, Jean Katambayi, Barbara Hepworth, Bruce Nauman, Germaine Richier, Pascale Marthine Tayou… geven een uniek overzicht van meer dan honderd jaar beeldende kunst.

Jaarlijks nodigt het museum gerenommeerde of beloftevolle kunstenaars uit. Los van de 'white cube' van een museumzaal gaan zij in interactie met de eindeloze mogelijkheden van de parkruimte en de bestaande collectie. Dit stimuleert hen tot nieuw werk op maat van het Middelheimmuseum. Het museum werkte al samen met o.m. Berlinde De Bruyckere, Kapwani Kiwanga, Camille Henrot, Ulla von Brandenburg, Jeremy Deller, Sammy Baloji, Michel Francois, … 

Met jaarlijks ongeveer 400.000 bezoekers is het gratis toegankelijke Middelheimmuseum een laagdrempelige toegangspoort tot moderne en hedendaagse beeldende kunst, voor jong en oud, van natuurliefhebber tot expert, kortom iedereen die wil leren over, zich wil laten inspireren door, of gewoonweg wil genieten van beeldhouwkunst in een prachtig museumpark. Cultuur en recreatie zijn er optimaal samengebracht.

Het Middelheimmuseum in beeld:
http://bit.ly/1Q49oMP

Onder de noemer Kunst in de Stad wordt vanuit het Middelheimmuseum de stedelijke publieke kunstcollectie beheerd, uitgebreid en onderzocht.

Daarnaast worden er vanuit Kunst in de Stad ook tijdelijke kunstprojecten in de stad opgezet en wordt er onderzoek verricht naar de geschiedenis en maatschappelijke betekenis van kunst in de openbare ruimte in Antwerpen en daarbuiten. Kunst in de Stad verleent ook advies aan andere stedelijke diensten en publieke opdrachtgevers over nieuwe kunstcreaties.

Met de steun van: Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse Overheid

Middelheimmuseum
Middelheimlaan 61
2020 Antwerpen